Antologija svetlobe – Jedrt Lapuh Maležič in Dijana Matković

Kategorija: Prireditve za odrasle
Datum: 30.11 2017
Lokacija: Trubarjeva hiša literature, Stritarjeva 7, Ljubljana

četrtek, 30. november 2017, ob 18. uri, Trubarjeva hiša literature

 

 

 

 

Po seriji pogovorov (THL), podcastih (Delo.si) in zbirki esejev Antologija tesnobe (Lud Literatura, 2016), se v javni prostor vračamo – z večjim izzivom. Če se je zdelo, da je težko govoriti o tabuiziranih in obenem intimnih temah, kot so tesnoba in z njo povezane fobije in strahovi, je z Antologijo svetlobe pravzaprav še teže. Kako in s kakšnimi besedami opisati občutja presežnega, trenutke, ko se dvignemo nad vsakodnevno sivino in smo v popolnem skladju s sabo in svetom, kako artikulirati nenadne prebliske 'poetične logičnosti', občutja polnih pljuč, svobode, povezanosti, miru – ne da bi ob tem zapadali v klišeje, leporečenje, ne da bi bili naivni? Kako si (nazaj) prisvojiti diskurz o dobrem, ugrabljen s strani samooklicanih gurujev in drugih prodajalcev bučk? 

Prva, ki se je spopadla s to zagato, je pisateljica Jedrt Lapuh Maležič, ki bo v Trubarjevi hiši literature spregovorila o eseju z naslovom »Čudenje, kaj tako mračno prede«, objavljenem v reviji Literatura. V eseju med drugim pravi: »Moja svetloba predvsem nima predznaka, je mogočna in ves čas prede v ravnodušni vseenosti, ali sem ali me ni. Globljega poklona ne zmorem, kot da se od rojstva do smrti ravnam po njenem toku.«

O izmuljivem pojmu svetlobe, o tem, kaj sploh je in kako se kaže, se bo z Jedrt Lapuh Maležič pogovarjala urednica antologij in idejna vodja projekta Dijana Matković.