Novosti Založbe Goga

Kategorija: Obvestila
Datum: 05.12 2017 - 12.12 2017 0.00

Agata tomažič: Tip pod nebom

Metod in Ožbej ne bi mogla biti bolj različna: prvi možakar pri šestdesetih, zaseden v fotelju odgovornega urednika nekoč vplivnega časopisa, drugi tridesetletni novopečeni milijonar iz Silicijeve doline, ki je pomagal raztreščiti Gutenbergovo galaksijo. Toda čeprav je Metod nepovratno zataknjen v preteklosti, Ožbej pa ves čas z enim očesom na zaslonu mobilnika in z mislimi v prihodnosti, se njuni poti, za kateri se zdi, da vodita po vzporednih vesoljih, vendarle stakneta. Bo zagovornik analognega priznal poraz in se umaknil nosilcu digitalnega? Kaj je pomembneje, besede ali bitcoini?

Tik pod nebom je romaneskni prvenec Agate Tomažič, nekdanje novinarke, ki je z zbirko kratkih zgodb Česar ne moreš povedati frizerki (Goga, 2015) suvereno stopila na literarno sceno, leta 2016 pa je izdala potopisno knjigo Zakaj potujete v take dežele?. Njena dela odlikujeta bogat slog in poseben tip včasih precej črnega humorja.

 

 

Maja Gal Štromar: Ženska drugje

Ženska drugje je roman o treh zelo različnih ženskah: Slovenki Marjuti, nekoliko preobilni kuharici in nerealizirani ljubiteljici literature, Nemki Ute, lepotici, ki se iz koristoljubja poroči z direktorjem pogrebnega zavoda, ter prevajalki in tolmački Gundegi, Latvijki, ki je poklic, v katerem je uspela, ne veseli in se zato zateka k peki slaščic. Njihove zgodbe najočitneje povezuje kulinarika, ki je v vse pripovedi vpeljana skozi bogato in razvejeno metaforiko, da roman dobesedno »zadiši«, vse tri pa so tudi popotnice po notranjih ali zunanjih evropskih zemljevidih v iskanju razrešitve osebnih težav, pa tudi še odprtih ran polpretekle zgodovine.

 

 

Vinko Möderndorfer: Druga preteklost

Druga preteklost je monumentalna prozna freska izmišljene Doline, arhetipske slovenske vasi v začetku dvajsetega stoletja. V njej vrvijo najrazličnejši liki – tu so Slovenci: kajžarji, delavci na žagi, obrtniki, natakarice, dekle, premožni gostilničar in župan. Med Nemci kraljuje lastnik žage in graščak, njegova elegantna hči se najprej zagleda v revnega delavca, a še pravi čas pade izbira na županovega sina, da se ustaljena razmerja še utrdijo. Junaki govorijo malce nemško, malce slovensko, identiteta ni usodnega pomena, a s približevanjem druge svetovne vojne se med Slovenci veča število nemškutarjev, prijaznega judovskega zdravnika pa se raje na hitro znebijo. Večina si še vedno želi zariniti glavo globoko v pesek in le delati, živeti … dokler se ne zgodijo prve partizanske akcije, nato streljanja talcev. Naenkrat povsod okoli Doline gori vojna, v njej se kujejo načrti za maščevanje, ki ji bo sledilo.

 

 

 

Miha Mazzini: Skrivnost našega uspeha

Skrivnost našega uspeha je tretja knjiga Mihe Mazzinija o tem, kaj pomeni biti Slovenec. V svoje pisateljsko ogledalo družbe lovi podobe, ki so postale prevec vsakdanje, da bi se jim cudili, a glej, s humorjem, ki nas vcasih nekoliko spomni na Milcinskega Butalce, doseže, da se vendarle zacudimo … morda nas bo pa kateri od premislekov vodil k novim rešitvam in boljšim praksam.

Knjigo Skrivnost našega uspeha sestavljajo kolumne, ki so izhajale na portalu Planet Siol.net med leti 2014 in 2017.