V PREPLETU ZANK IN BESED - literarni dogodek in razstava

Kategorija: Predstavitve
Datum: 14.12 2017
Lokacija: Literarna hiša Maribor, Vojašniška Ulica 12, Maribor

Literarna hiša Maribor vabi v četrtek, 14. 12. ob 18. uri na predstavitev knjige Ženska drugje avtorice Maje Gal Štromar. Večer bo nadgradila vsestranska umetnica Matea Gorjup z razstavo svojih pletenin z naslovom Odprti predali.

 

 

Ženska drugje (Založba Goga) je roman o treh zelo različnih ženskah: Slovenki Marjuti, nekoliko preobilni kuharici in nerealizirani ljubiteljici literature; Nemki Ute, lepotici, ki se iz koristoljubja poroči z direktorjem pogrebnega zavoda, ter prevajalki in tolmački Gundegi, Latvijki, ki je poklic, v katerem je uspela, ne veseli in se zato zateka k peki slaščic. Njihove zgodbe najočitneje povezuje kulinarika, ki je v vse pripovedi vpeljana skozi bogato in razvejano metaforiko, da roman dobesedno “zadiši”, vse tri pa so tudi popotnice po notranjih ali zunanjih evropskih zemljevidih v iskanju razrešitve osebnih težav, pa tudi še odprtih ran polpretekle zgodovine. Ženska drugje je Majina 13. knjiga. (Na naslovki Rudi Skočir: Kraljici mojega življenja, 2009)

O knjigi bo spregovorila avtorica knjige Maja Gal Štromar. Pogovor bo vodil Marjan Pungartnik.

Maja Gal Štromar je vsestranska umetnica: igralka, pesnica in pisateljica, prevajalka, gledališki pedagog, dramatičarka, profesor retorike, scenaristka, moderatorka ter režiserka. Sicer diplomirana romanistka je tudi diplomantka Mednarodne šole za gledališče Jacquesa Lecoqa v Parizu. V dvajsetih letih delovanja v gledališču tako doma kot v tujini je odigrala več kot 33 vlog, posnela več kot 27 filmov. Izdala je 13 avtorskih knjig, od tega 4 pesniške zbirke, 5 romanov, monodramo, gledališki priročnik, dramsko besedilo ter pravljico. Piše za gledališče, predvsem za otroke, za radijski medij, pa tudi radijske igre za starejšo publiko. Iz romanskih jezikov je do sedaj prevedla več kot 10 literarnih del. Intenzivno se ukvarja z gledališko pedagogiko. Leta 1991 je prejela Severjevo nagrado za igralske dosežke. Odlomek njenega romana "Think of me in the good times" (Misli name, ko ti je lepo) je bil leta 2016 izbran za BEF-Best European Fiction. Živi v Ljubljani, kjer ustvarja kot svobodna umetnica.

 

Matea Gorjup je vizualna umetnica in pesnica, ki živi v Mariboru in dela v Ljubljani. Zanima jo ustvarjalno polje, ki zajema oblikovanje prostora in se razteza med vizualnim in verbalnim (dokumentaristika, poezija), torej tisti "notranji odmevi", ki "pečatijo bolečino in radost" ... tokrat v odnosu med zanko in pletilko. Izpod konic prstov nastajajo pletenine - kot pravljice, zgodbe, romani ali nizi odsluženih gumbov, ki postanejo verižica / gumbižica - kot obarvane simfonije, arije, drobne pesmi. S pomočjo materialov: mehke preje, volne, vrvic, žice, gumbov, kjer kraljujejo zanke, pletilke, kvačke, šivanke in barve, njene vizualije udomujejo življenje.