Enajsta šola v knjigarni: Saša Chen - Ženske, ki so krojile kitajsko zgodovino

Kategorija: Prireditve za odrasle
Datum: 09.01 2018
Lokacija: Knjigarna in papirnica Konzorcij, Slovenska cesta 29, Ljubljana

Torek, 9. januar 2018, ob 11. uri, knjigarna Konzorcij

 

 

Ste kdaj pomislili, kaj sodobna transformacija kitajske družbe, ki je dolga tisočletja bila predvsem patriarhalna, pomeni za ženske? Danes  je sodobna mlada Kitajka dinamična, neodvisna in podjetna, med študenti na univerzitetnem dodiplomskem študiju pa je več kot 50 % žensk.

Položaj kitajske ženske se je od zadnje dinastije Qing v 20. stoletju močno spremenil in izboljšal. Šele v začetku 20. stoletja je bilo na Kitajskem odpravljeno mnogoženstvo, letos izvedena raziskava pa kaže, da kar več kot 40 % zaposlenih Kitajk ni naklonjenih poroki.

Spoznali boste, kako so se možnosti in razmere žensk na Kitajskem razlikovale in spreminjale glede na obdobja in regije. Dotaknili se bomo, med drugim, tudi zlatih lotusovih stopal, pomembnih žensk v kitajski zgodovini, kot je bila, denimo, kontroverzna kitajska cesarica Wu Zetian, pa vse do danes ohranjene matriarhalne  družbe v Yunnanu.

 

Vabljeni!

 

Enajsta šola v knjigarni je plod programskega sodelovanja med Slovensko univerzo za tretje življenjsko obdobje in knjigarno Konzorcij.

 

Dogodek je del kulturnega programa knjigarne, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.