Dnevi poezije in vina objavljajo natečaj za najboljšo novoletno željo Evropi

Kategorija: Natečaji
Datum: 22.12 2017 - 29.12 2017 0.00

Letos poleti je luč sveta ugledalo prvo Odprto pismo Evropi, ki ga je spisal flamski pisatelj Stefan Hertmans, avtor mojstrskega, za nagrado man booker nominiranega romana Vojna in terpentin. V Pismu je skušal nagovoriti Evropo in svet z jezikom umetnosti, literature. Naslednje Pismo bo napisal nemški avtor bolgarskih korenin Ilija Trojanow in bo prvič javno predstavljeno na festivalu Dnevi poezije in vina 2018.

Sedaj dajemo priložnost vam in vas vabimo, da nam pošljete svojo novoletno željo Evropi – dobro željo, prošnjo ali nasvet za prihodnost Evrope in vseh, ki jo lahko imenujejo, ali bi jo radi imenovali svoj dom.

Najboljšo željo bomo izbrali in objavili na Facebook profilih Dnevov poezije in vina ter platforme Versopolis v petek, 29. 12. 2017. Avtor/-ica želje bo za nagrado prejel/-a tridnevni obisk prihodnjega festivala Dnevi poezije in vina (22.-25. 8. 2018) na Ptuju, Slovenija, želja pa bo tekom festivala objavljena tudi v obliki elektronskih in natisnjenih promocijskih materialov.

Poleg zmagovalne želje bomo izbrali še štiri finalistke, ki jih bomo v elektronski obliki poslali evropskim odločevalcem.

 

Pravila sodelovanja:

Želja naj obsega do 200 znakov s presledki in naj bo v slovenskem in/ali angleškem jeziku. Pošljete jo preko zasebnega sporočila na Facebooku Dnevom poezije in vina ali Versopolisu najpozneje do petka, 29. decembra do 10.00 po srednjeevropskem času. Želji pripišite svoje ime, priimek, e-mail naslov ter kraj in državo, iz katere prihajate. V primeru, da še niste polnoletni, prosimo dopišite svoj datum rojstva.

 

Obseg nagrade:

-          tri noči z zajtrkom za eno osebo v festivalskem hotelu na Ptuju

-          kritje mednarodnih potnih stroškov za eno osebo (povratna letalska ali železniška karta ekonomskega razreda za poti med naslednjimi državami: 28 članic EU, države kandidatke, države potencialne kandidatke, druge evropske države kot našteto na naslednji povezavi),

-          kritje potnih stroškov znotraj Slovenije,

-          zagotovljena brezplačna udeležba na vseh želenih dogodkih festivala Dnevi poezije in vina.

Opomba: v primeru, da bo nagrajenec/-ka mladoletna oseba, bodo vsi zgoraj navedeni stroški kriti tudi enemu polnoletnemu spremljevalcu/-ki.

 

O Odprtem pismu Evropi

Dnevi poezije in vina, eden najbolj znanih srednjeevropskih pesniških festivalov, je v preteklem letu v sodelovanju z Allianz Kulturstiftung iz Berlina v središče postavil projekt Pismo Evropi. Avgusta 2017 je na festivalu zaživela prva edicija Pisma, ki je skušalo nagovoriti Evropo in svet ter jima vrniti jezik umetnosti, pretehtan, pretanjen in natančen. Morda se Evropi ne godi dobro, ker je nehala poslušati jezik pesnikov in začela kričati v jeziku komentatorjev?

Prvo Odprto pismo Evropi je napisal flamski avtor Stefan Hertmans, eden najvidnejših glasov sodobne literature, pesnik, esejist, romanopisec in erudit, ki prihaja iz države, katere prestolnica je postala sinonim za vse evropsko. A kakšna je razdalja med državo in deželo, deželo in človekom, konceptom in resničnostjo? Hertmans je v svojem mojstrskem romanu Vojna in terpentin, ki je izšel ob obletnici prve svetovne vojne, spregovoril o svetu krutosti, ki se je leta 1914 razprl pred tistimi, ki so se po naključju znašli v vihri, v kateri se niso hoteli znajti, ter pokazal, kako je bilo z vznikom vojnega zla za vedno konec nekega drugega sveta. Vojna in terpentin se je uvrstila na lestvico desetih najboljših knjig leta 2014 po izboru New York Timesa, ter med deset nominirank za nagrado man booker. Kaj, če ne najboljša literatura, sploh lahko pripravi svet do tega, da bi poslušali?

Projekt Odprto pismo Evropi si bo prizadeval enkrat na leto s previdnim izborom in močno literaturo nagovoriti stvarnost: kulturno, politično in ekonomsko.  Želeli bi si, da svet vsaj za en dan prevzame drugačna govorica. Pismo so na isti dan, 20. avgusta, v sedmih različnih jezikih objavili najuglednejši svetovni mediji, v razmislek pa je bilo posredovano tudi evropskim institucijam.