o afriški literaturi: Mir poznaš, kot ga poznajo ljudje, ki so preživeli dolgo vojno

Kategorija: Prireditve za odrasle
Datum: 17.01 2018
Lokacija: Vodnikova domačija, Vodnikova domačija 65, Ljubljana

Sreda, 17. januar 2018, ob 19. uri, Vodnikova domačija

 

 

V pogovoru s prevajalko Katjo Zakrajšek se bomo posvetili literarnem ustvarjanju britansko somalske pesnice Warsan Shire.

»Warsan Shire je somalskega rodu, rojena v Keniji, živi in ustvarja v Veliki Britaniji. V svoji poeziji se posveča izkušnjam migrantk in migrantov, begunk in beguncev, vprašanjem vojne, izgube, izkoreninjenosti in pripadnosti ter navigiranja med različnimi družbenimi in kulturnimi okolji, oziroma, kot sama pravi, 'nadrealizmu imigrantskega vsakdanjika'. V njej se srečujejo glasovi in zgodbe (pretežno) žensk, ki se v tem kontekstu na različne načine soočajo s tesno prepletenimi vprašanji spola, spolnosti in ljubezni, vojne in nasilja ter kulturnih predpostavk. Shire je bila uradna »mlada pesnica« Londona in njene tekste najdemo v antologijah mladih britanskih pesnikov; prejela je tudi Brunelovo nagrado za afriško poezijo ... To je bila med drugim tudi lepa priložnost za širjenje tega, kaj v Sloveniji razumemo pod pojmom britanske (in širše, evropske) književnosti oziroma poezije,« je povedala Katja Zakrajšek, prejemnica priznanja Lirikonov zlat 2017 za vrhunske revijalne prevode iz britanske poezije XXI. st. v slovenščino (za prevedene pesmi Warsan Shire).

Pesmi bosta brali Špela Frlic in Katja Zakrajšek.

Vabljeni na 10. pogovor v sklopu serije!

____

Serija predavanj in pogovorov o afriški literaturi s poznavalci afrikanistike, ki se bodo na Vodnikovi domačiji zvrstili med oktobrom 2017 in majem 2018, postavlja literarno ustvarjalnost afriških pisateljev v središče razpravljanja ob aktualnih vprašanjih in ji daje primeren kulturni ter literarni okvir. Vsebinsko, ideološko in estetsko raznolikost afriške literarne fikcije bomo na srečanjih spoznavali skozi nabor klasičnih in sodobnih del afriških avtorjev.

____

 

Napovedujemo:

28. februar – roman Vrnitev, O iskanju očeta v izgubljeni deželi (Mladinska knjiga, 2017), libijskega pisatelja Hišama Matarja, gost: Branko Soban

 

Serijo pripravlja in moderira Aleksandra Gačić.

Serijo organizira Vodnikova domačija v sodelovanju z RI19+.