Matthias Göritz: literarni večer / Lesung

Kategorija: Literarni večeri
Datum: 18.01 2018
Lokacija: Goethe Institut, Mirje 12, Ljubljana

Četrtek, 18. januar 2018, ob 19. uri, Goethe Institut Ljubljana

 

Pred kratkim je pri založbi Litera izšel slovenski prevod (prevajalka: Mojca Kranjc) romana Kratkotrajne sanje Jakoba Vossa, ki ga bo Matthias Göritz predstavil na literarnem večeru na Goethe-Institutu Ljubljana.

O romanu:

Osemdeseta leta, nekje na severu Nemčije, na podeželju: Nickiju se strga veriga na kolesu in po vaški ulici zdrvi na zelo prometno glavno cesto. Tako intenzivno se začne zgodba posebnega dne, jubilejnega praznika piščančje farme, ki jo je njegov oče Jakob Voss ustanovil eno leto poprej. Nicki ta večer že dolgo časa nestrpno pričakuje. Zaveda se finančnih stisk svojega očeta ter napetosti med starši in sluti, da se bo na ta večer njegova usoda razjasnila. Skrivoma obišče praznovanje. Svojega karizmatičnega očeta nemočno opazuje, kako postaja žrtev lastnih socialno utopičnih sanj o podjetju. Nicki je priča dramatičnemu dogodku, ki ga ne more preprečiti. (www.perlentaucher.de)

 

 

Matthias Göritz, nemški pisatelj, pesnik, prevajalec in medkulturni posrednik, se je rodil leta 1969 v Hamburgu. Prevaja iz angleščine in slovenščine (Aleš Šteger, Boris Pahor). Po revijalnih objavah je leta 2001 izdal prvo pesniško zbirko Loops, sledili sta ji še zbirki Pools in Tools. Za svoj prozni prvenec Kratkotrajne sanje Jakoba Vossa (Der kurze Traum des Jakob Voss, 2005) je prejel nagrado Mare Cassens. Po študiju filozofije in literarnih ved je dlje časa živel v Moskvi, Parizu, Chicagu in New Yorku. Bil je gostujoči pisatelj na Bard Collegeu, prejemnik štipendije Goethe-Instituta v Maroku in štipendije Kulturne akademije Tarabya v Istanbulu, gost pisateljskega programa Univerze v Iowi ter številnih drugih institucij. Leta 2016 je v prevodu Mojce Kranjc pri Založbi Litera že izšel njegov roman Träumer und Sünder (Sanjači in grešniki).

 

Pogovor v nemškem jeziku bo povezovala avtorica Ana Schnabl.

Literarni večer poteka v sodelovanju z založbo Litera.

Vstop prost.