Antologija svetlobe: Muanis Sinanović

Kategorija: Prireditve za odrasle
Datum: 22.02 2018
Lokacija: Trubarjeva hiša literature, Stritarjeva 7, Ljubljana

 

 

Četrtek, 25. januar 2018, ob 18. uri, Trubarjeva hiša literature

Po seriji pogovorov (THL), podcastih (Delo.si) in zbirki esejev Antologija tesnobe (Lud Literatura, 2016), se v javni prostor vračamo – z večjim izzivom. Če se je zdelo, da je težko govoriti o tabuiziranih in obenem intimnih temah, kot je tesnoba in z njo povezane fobije in strahovi, je z Antologijo svetlobe pravzaprav še teže.

Kako in s kakšnimi besedami opisati občutja presežnega, trenutke, ko se dvignemo nad vsakodnevno sivino in smo v popolnem skladju s sabo in svetom, kako artikulirati nenadne prebliske 'poetične logičnosti', občutja polnih pljuč, svobode, povezanosti, miru – ne da bi ob tem zapadali v klišeje, leporečenje, ne da bi bili naivni? Kako si (nazaj) prisvojiti diskurz o dobrem, ugrabljen s strani samooklicanih gurujev in drugih prodajalcev bučk?

Muanis Sinanović, pesnik, pisatelj, publicist in prevajalec v eseju »Svetloba, ki sem je deležen«, opisuje različne tipe svetlob, med drugim se pomudi tudi pri izrazu ćeif. Zapiše:

»Ćeif je oblika svetlobe. Moja teza je, da se pojavi na sledeči način: življenjske težave se povečujejo, nabirajo se v kup, ki doseže vrh z problemom, ki ga zaokroži. Ta problem je rešljiv in je praktične, vsakdanje narave, čeprav obenem simbolizira problematičnost same eksistence. Ko ga odpravimo, obenem odpravimo simbol te problematičnosti, a v istem hipu uzremo tudi kup problemov, ki se nahajajo pod njim. Gre za protislovje, ki razpre naravo same eksistence in to protislovje vzbuja melanholično-sladke občutke.« Revija Literatura, 2017

Z Muanisom Sinanovićem, ki med drugim deluje kot akter in analitik sodobnih umetniških praks, ki v ospredje postavljajo kič in trash, se bo urednica Dijana Matković pogovarjala o prostoru, ki ga »na smetišču« zaseda svetloba, kot tudi o možnostih svetlobe (in ćeifa) v časih, ki jih živimo in tistih, ki prihajajo.