Vodstvo po prenovljeni razstavi o Valentinu Vodniku

Kategorija: Razstave
Datum: 03.02 2018 - 12.02 2018 0.00
Lokacija: Vodnikova domačija, Vodnikova domačija 65, Ljubljana

 

Javno vodstvo po razstavi Slovenščina oživljena in druge zmage zadovoljnega Kranjca Valentina Vodnika// po stalni razstavi domačije vodi soavtor razstave mag. Janez Polajnar (MGMLJ)

 

Valentin Vodnik, pesnik, jezikoslovec, učitelj, časnikar, »pervi« na mnogih področjih ima na svoji domačiji v spodnji Šiški prenovljeno spominsko sobo. Vodnikova zapuščina je res izjemna. Sestavil je prvo pomembnejšo slovensko pesniško zbirko, pisal in urejal prvi slovenski časopis, sestavil prvo slovnico v slovenščini, hkrati pa poskrbel, da so Francozi v Ilirskih provincah slovenščino uvedli v šole kot učni jezik.

K spoznavanju in raziskovanju njegovega življenja in dela vabi soba s čudežnimi omarami, ki v svojih predalih skivajo in odkrivajo najzanimivejše zgodbe in podvige, ki pomagajo približati in razumeti njegovo življenje in delo ter začetke oblikovanja sodobnega sveta, v katerem živimo.

Francoska revolucija je napovedala, da so staremu redu po vsej Evropi šteta leta, razsvetljensko zanimanje za ljudstvo in jezik je napovedovalo nastop naroda kot odločilne politične sile v novem stoletju. Pri nas je kot znamenje novih časov mogoče razmeti zlasti delovanje Valentina Vodnika in Zoisovega kroga. Vodnik je s svojo zagnanostjo želel preprosto ljudsvo izobraziti, slovenščino pa izčistiti in narediti uporabno v leposlovju in znanosti. Širši okvir njegovega delovanja predstavlja razsvetljenstvo, ožje pa Zoisov krog domačih intelektualcev in predvsem Žiga Zois, ki je Vodnika spodbujal, usmerjal in podpiral.

V očeh kasnejših slovenskih izobražencev je Vodnik kmalu postal oče slovenskega pesništva in veliki vodník. Zato so mu leta 1889 pred licejem, kjer je poučeval, postavili spomenik, ki predstavlja prvi spomenik v javnem prostoru pri nas.

 

Avtor razstave in besedil: mag. Janez Polajnar

Soavtorji razstave: dr. Marijan Dović, dr. Luka Vidmar, Teja Kleč (Teja Ideja), Ana Kosi (Svet vmes), Milanka Fabjančič.

Grafično oblikovanje: Teja Kleč (Teja Ideja)

Arhitekturna zasnova: Ana Kosi (Svet vmes)

Ilustracije: Milanka Fabjančič

Produkcija: Muzej in galerije mesta Ljubljane in DIVJA MISEL

Podpora: Mestna občina Ljubljana, RIKO