Literarni večer z Maylis de Kerangal

Kategorija: Prireditve za odrasle
Datum: 06.03 2018
Lokacija: Cankarjev dom, Prešernova 10, Ljubljana

 

”Priporočam veliko stvarne literature in občasno tudi roman. Ampak še nikdar nisem pisal o poeziji. In prav to je delo /…/ Maylis de Kerangal. Je poezija, ki se pretvarja, da je roman.” – Bill Gates

”Le redko je mogoče naleteti na bolj ganljivo delo.” – The Guardian

"De Kerangal piše prekipevajoče /.../ Ta izjemna knjiga, polna nepotlačenega idealizma, združena z igrivo literarizacijo, je neke vrste pravljica o težnjah. /.../ De Kerangal ustvari tocquevillovsko sliko Amerike z najlepšega zornega kota." - The Wall Street Journal

Maylis de Kerangal je ena najbolj znanih sodobnih francoskih avtoric. O romanu "Rojstvo mostu", ki bo izšel v okviru Fabule, se bo z avtorico pogovarjala Agata Tomažič.

Roman pripoveduje o gradnji mostu v fiktivnem mestu v ZDA. Most naj bi povezoval »zahodno civilizacijo« in »prvobitne kulture«, kar tako zaradi zapletenih medčloveških odnosov kot zahtevnih gradbenih del sproža številne politične, ekonomske, ekološke, kulturne in osebne konflikte. Izjemno tekoč, slogovno mojstrsko izpisan roman v enotni pripovedni tok posrka upanje, sanje, pokrajine, stroje, karierne načrte, družbene razrede, obrti in telesa. Roman premore toliko empatije, da se mestoma zdi celo preroški; ne da bi bil političen zmore analizirati politiko; že leta 2010 je kot avtoričin lik zaživel Boa, novi tip politika. Ni čudno, da je po Trumpovi izvolitvi roman v ZDA izšel tudi v mehkem ponatisu.

Maylis de Kerangal (1967) je ena najbolj znanih sodobnih francoskih avtoric. Med drugim je bila finalistka za Goncourta in dobitnica mednarodne nagrade Medicis ("Rojstvo mostu"), leta 2018 pa je bila odlikovana tudi z eno najbolj zaželenih literarnih nagrad, Wellcome Book Prize ("Pokrpajmo žive").

Vabljeni!

 

*Vsi dogodki festivala so brezplačni, izjema je le sklop Filmska Fabula. Brezplačne vstopnice je mogoče prevzeti v informacijskem središču Cankarjevega doma v pasaži Maxija. Osrednji festivalski dogodki bodo tolmačeni v slovenski jezik, ob prevzemu slušalk je treba predložiti osebni dokument. Ker so dogodki hitro razprodani, vam svetujemo, da karte dvignete nekaj dni pred dogodkom. Če se dogodka ne boste mogli udeležiti, vljudno prosimo, da vstopnice vrnete na blagajno Cankarjevega doma ali jo o tem vsaj obvestite. Na ta način boste ogled dogodka omogočili komu drugemu.