Zaključek festivala Fabula

Kategorija: Prireditve za odrasle
Datum: 10.03 2018
Lokacija: Cankarjev dom, Prešernova 10, Ljubljana

 

 

Od največjega ljubljanskega literarnega festivala se bomo poslovili v družbi Taiye Selasi, gansko-nigerijske avtorice, ki ji je uspelo v svetovnem merilu vzbuditi zanimanje za afriški roman. O romanu "Gana naj gre" se bo pogovarjala z Ulo Furlan.

Roman "Gana naj gre" je bil v letu, ko je izšel v angleščini (2013), najteže pričakovan in nato tudi najbolj slavljen prvenec leta. Številni svetovni mediji so ga uvrstili med najboljše romane leta, njegova avtorica Taiye Selasi pa je čez noč postala globalna literarna zvezda. Roman sodi med tista dela, ki so spremenila pogled na afriško književnost in na splošno odnos do Afrike. Pripoveduje o smrti kirurga Kweka Saia na vrtu svoje hiše v Akri. Nenadna smrt družino, ki je razseljena po svetu, pripravi do tega, da se vrne v Gano in po letih razseljenega življenja združi. Ob tem spoznamo družinske člane, ki se vsak na svoj način pehajo za uspehom in soočajo z neuspehom, z »afropolitanci«, ki so lahko doma kjerkoli na svetu – in kamorkoli na svetu lahko s seboj preselijo svoje otroške travme. Roman je prejel nagrado Granta za najboljše mlade britanske avtorje.

»Izpustite ta roman in izpustili boste enega najboljših romanov leta.« – The Economist

Taiye Selasi (1979) je avtorica gansko-nigerijskega porekla, ki živi predvsem v Evropi. Na univerzi Yale je diplomirala iz amerikanistike, na univerzi Oxford pa magistrirala iz mednarodnih odnosov. Sodi med najprodornejše avtorice, ki jim je uspelo po celem svetu zbuditi zanimanje za afriški roman in mlade, urbane afriške glasove.

Vabljeni!

 

*Vsi dogodki festivala so brezplačni, izjema je le sklop Filmska Fabula. Brezplačne vstopnice je mogoče prevzeti v informacijskem središču Cankarjevega doma v pasaži Maxija. Osrednji festivalski dogodki bodo tolmačeni v slovenski jezik, ob prevzemu slušalk je treba predložiti osebni dokument. Ker so dogodki hitro razprodani, vam svetujemo, da karte dvignete nekaj dni pred dogodkom. Če se dogodka ne boste mogli udeležiti, vljudno prosimo, da vstopnice vrnete na blagajno Cankarjevega doma ali jo o tem vsaj obvestite. Na ta način boste ogled dogodka omogočili komu drugemu.