Posvet Slikanica - včeraj, danes, jutri

Kategorija: Obvestila
Datum: 26.02 2018
Lokacija: NUK, Turjaška ulica 1, Ljubljana

Spoštovani, vljudno vabljeni na posvet Slikanica - včeraj, danes, jutri, ki ga v sklopu razstave Sreča je v knjigah, sreča je v slikanicah, organizira Narodna in univerzitetna knjižnica. Razstava, ki je nastala v sodelovanju z ALUO in Ministrstvom za kulturo, obeležuje stoto obletnico izida prve slovenske slikanice Martin Krpan z Vrha. V sklopu posveta, ki se bo kot eden sklepnih dogodkov razstave odvijal v  ponedeljek, 26. 2. 2018 med 16. in 19. uro v čitalnicirokopisne zbirke Narodne in univerzitetne knjižnice, se bomo sprehodilpo stoletni poti slikanice; ozrli se bomo tako v preteklost kot tudi vprihodnost in premislili, na kakšen način se elementi in motivi slovenske kulturne dediščine pojavljajo v slikanicah, naj bo v besedi, podobi ali njuni komplementarni interakciji? Kako vitalna stoletnica je slovenska slikanica, kakšen je njen položaj danes in nenazadnje, kaj lahko v luči teh premislekov povemo o njenem prihodnjem razvoju?

O teh in mnogih drugih vprašanjih bodo v svojih prispevkih razmišljali strokovnjaki:

- Milena Mileva Blažič: Motivi kulturne dediščine v slovenskih slikanicah,

- Judita Krivec Dragan: Slovenska knjižna ilustracija in njen razvoj vokviru modernistične in sodobne likovne umetnosti,

- Dragica Haramija in Janja Batič: Slikanica kot multimodalna knjiga,

- Igor Saksida: Kako prepoznati in brati kakovostno slikanico,

- Suzana Bricelj: Slikanica v 21. stoletju,

- Pavle Učakar: Kako prepoznati dobro ilustracijo,

- Irena Matko Lukan: Priljubljene slikanice- Maja Verdonik in Corinna Jerkin: Medbesedilnost v sodobni hrvaški slikanici.

 

Dogodek bomo popestrili z branjem odlomka iz slikanice Martin Krpan z Vrha, pri katerem bodo sodelovale Anja Apih, Gaja Švigelj, Nina Petričin Tamara Komprej, ter branjem slikanice Ferdo, veliki ptič Andreje Peklar. Posvet bo povezovala Alenka Urh.