O afriški literaturi: Vrnitev, O iskanju očeta v izgubljeni deželi

Kategorija: Obvestila
Datum: 28.02 2018
Lokacija: Vodnikova domačija, Vodnikova domačija 65, Ljubljana

 

 

 

Sreda, 28. februar 2018, ob 19. uri, Vodnikova domačija

 

 

V pogovoru z novinarjem in publicistom Brankom Sobanom se bomo posvetili libijsko-ameriškemu pisatelju Hishamu Matarju in njegovi knjigi Vrnitev, O iskanju očeta v izgubljeni deželi (Mladinska knjiga 2017).

»Hisham Matar je imel devetnajst let, ko so ugrabili njegovega očeta in ga odvedli v zapor v Libiji. Nikoli več ga ni videl. Dvaindvajset let pozneje se je po padcu Gadafijevega režima lahko vrnil v domovino. V tej knjigi spominov nas avtor popelje na razsvetljujoče potovanje, tako fizično kot psihološko; na iskanje očeta in vnovično odkrivanje svoje domovine. Vrnitev, univerzalna in obenem globoko osebna pripoved, je dobitnica Pulitzerjeve nagrade 2017.«

Vabljeni na 11. pogovor v sklopu serije!

***

Serija predavanj in pogovorov o afriški literaturi s poznavalci afrikanistike, ki se bodo na Vodnikovi domačiji zvrstili med oktobrom 2017 in majem 2018, postavlja literarno ustvarjalnost afriških pisateljev v središče razpravljanja ob aktualnih vprašanjih in ji daje primeren kulturni ter literarni okvir. Vsebinsko, ideološko in estetsko raznolikost afriške literarne fikcije bomo na srečanjih spoznavali skozi nabor klasičnih in sodobnih del afriških avtorjev.

***

Napovedujemo:28. marec – Yaa Gyasi: Vračanje domov, v sodelovanju z Radiem Študent in oddajo Tu pa tam

Serijo pripravlja in moderira Aleksandra Gačić. Organiziramo v sodelovanju z RI19+.