Prvo obnovljeno javno vodstvo po stalni razstavi HOJA za GLEDalIŠČEM. Od jezuitov do Cankarja

Kategorija: Razstave
Datum: 08.03 2018
Lokacija: SLOGI, Mestni trg 17, Ljubljana

Slovenski gledališki inštitut – Gledališki muzej Vas vljudno vabi na prvo obnovljeno javno vodstvo po stalni razstavi HOJA za GLEDalIŠČEM. Od  jezuitov do Cankarjaki bo v četrtek, 8. marca 2018 ob 16. uri (2. nadstropje Slovenskega gledališkega inštituta, Mestni trg 17, Ljubljana).

 

V Cankarjevem letu in Evropskem letu kulturne dediščine smo ponovno odprli stalno razstavo, ki jo je v letu 2017 skoraj leto dni nadomeščala 150. obletnici ustanovitve Dramatičnega društva v Ljubljani (1867?2017) posvečena začasna razstava.

Stalno razstavo, ki osvetljuje pot, ki jo je slovensko gledališče prehodilo od 17. do 20. stoletja, smo v letu evropske kulturne dediščine dodali nove dimenzije in perspektive, s katerimi jo skušamo jasneje postaviti na zemljevid evropske gledališke zgodovine. Velika storia sega od gledališča reformatorjev in protireformatorjev in se sklene z nastopom slovenskega dramatika evropskega formata Ivana Cankarja na prelomu 19. in 20. stoletja. Ob tem nazorno prikaže, da so vsi ključni prelomni dogodki in procesi na tej poti v znamenju bodisi paralelnih evropskih procesov ali pa evropskih korenin oziroma  vplivov; a hkrati vendarle tudi v znamenju emancipacije slovenskega gledališča od prevelike zavezanosti slednjim ? zlasti na ravni jezika in nacionalne samobitnosti.

 

 

Skozi prvo prenovljeno vodstvo po stalni razstavi Vas bosta popeljala soavtorja razstave muzejski svetnik dr. Štefan Vevar in višja kustosinja mag. Tea Rogelj iz Slovenskega gledališkega inštituta – Gledališkega muzeja.

Prisrčno vabljeni!