Novosti Celjske Mohorjeve družbe

Kategorija: Obvestila
Datum: 13.03 2018 - 23.03 2018 0.00

NOVO

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laurent Seksik: ZADNJI DNEVI STEFANA ZWEIGA

Biografski roman francoskega pisatelja in zdravnika Laurenta Seksika o zadnjih dnevih pisatelja Stefana Zweiga, enega od stebrov takratne evropske kulture, je tesnobna pripoved o tragediji nekega moža, tragediji nekega tesno povezanega para in pravzaprav o tragediji nekega stoletja.

22. februarja 1942 si je avstrijski pisatelj Stefan Zweig, eden najslavnejših avtorjev biografij znamenitih zgodovinskih osebnosti, skupaj s svojo ženo v brazilskem izgnanstvu vzel življenje. Šlo je za dejanje iz obupa. Da si je rešil življenje, je bil moral pred nacizmom zbežati iz Evrope. Toda brez evropske kulture nikakor ni mogel živeti. Bil je namreč eden od stebrov evropske kulture, ki so jo pokončevali nacisti. Njegova dela so sredi 20. stol. zažgali samo zato, ker je bil judovskega porekla. Nemci so zasledovali in preganjali njegove prijatelje, njemu pa kot prepričanemu pacifistu in humanistu na tem svetu niso privoščili niti koščka zemlje, kjer bi mirno prebival. Tudi ženin samomor je bilo dejanje iz obupa. Mlada žena namreč svojemu možu nikakor ni uspela omogočiti znosnega življenja na tujem, a sama brez moža tudi ni znala ne hotela živeti.

Izvirnik je v Franciji velika uspešnica.152 str.; 22,00 EUR. Prevedla dr. Špela Žakelj. Informacije in naročila na povezavi.

PRIPOROČAMO tudi Laurent Seksik: PRIMER EDUARD EINSTEIN.

 

 

 

Juan Luis Lorda: BITI KRISTJAN - Kako živeti krščanstvo med družino, delom ali študijem

Knjiga prinaša razmislek o tem, kako uresničevati držo kristjana v vsakodnevnem življenju, ne glede na življenjske razmere, delovno mesto, življenjski stan ali mesto posameznika v družbi. Bralcu na sodoben način in z jasnimi smernicami osvetljuje pot pristnega krščanskega življenja.Naslov knjige Biti kristjan že vnaprej sporoča njen namen: izo­blikovati shemo poti, po katerih je mogoče popotovati v smeri pristnega krščanskega življenja. Zato gre za prizadevanje, ki je povezano z naporom, bojem, napetostjo, voljo, pa tudi s hrepene­njem, ki mora biti prisotno v človeku, ki je zaslutil presežni smisel človeškega življenja in si želi resno odgovoriti na njegove zahteve. 242 str.; 22,00 EUR. KNJIGI TEDNA od 12. do 18. marca 2018 S tega zornega kota je postavitev problema klasična in enostavna. Ni pričakovati velikih odkritij na že tisočkrat obdelanem polju, mogoče pa se je na nauk osredotočiti z drugačnimi potezami, izrečenimi prav po meri časa in načinov bivanja v tem današnjem svetu, z drugačnimi oblikami soočanja z vprašanji, ki kipijo v razumu in duši. To je tisto, česar se je lotil in kar je dosegel Juan Luis Lorda.

Prevedla Milena Černe. 

Informacije in naročila na . povezavi

 

Nina Novak Kerbler:  MOJ PRIJATELJ JE DRUGAČEN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čeprav sta se Filip in Jetmir spoznala že v vrtcu in sta v šoli sošolca, se ne družita veliko. To se spremeni, ko Filip opazi, da se sošolci iz Jetmirja norčujejo zaradi njegovega porekla. Ko vidi, da se na Jetmirja spravljajo tudi nasilneži, se odloči, da mu bo pomagal … Prva knjiga iz zbirke Prijazna družba predstavlja problematiko diskriminiranja otrok priseljencev in preseganje predsodkov, povezanih s tem.Knjiga je namenjena predšolskim otrokom in šolarjem prve triade. Otroci se lahko iz dogodivščin glavnih junakov naučijo sprejemati razlike, do katerih prihaja zaradi različnega porekla (videz, jezik, prehrana, vera, način oblačenja ipd.), in spoznajo, da različnost ni ovira za prijateljstvo. Dodani so spremno razlagalno gradivo in dejavnosti, s pomočjo katerih se lahko otroci seznanijo z dejstvi, povezanimi z življenjem tujcev v Sloveniji. Vsebina knjige in podatki v gradivu so predstavljeni preprosto in otrokom pomagajo razumeti, zakaj se priseljenci iz drugih držav odločajo za življenje v Sloveniji.

Znižana cena 10,50 EUR (redna cena 15,00 EUR). Informacije in naročila na povezavi.

 

 

 

Nina Novak Kerbler: JAKOB DOBI SESTRICO

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jakob in Matej se skoraj vsak dan skupaj igrata na igrišču. Neke sobote pa Jakoba ob dogovorjenem času ni. Ko se prijatelja po nekaj dneh končno spet srečata, ima Jakob presenetljivo novico: dobil je petletno sestrico Tino.Druga knjiga iz zbirke Prijazna družba je namenjena predšolskim otrokom in šolarjem prve triade, njihovim staršem, vzgojiteljem in učiteljem. Otroci se lahko iz dogodivščin glavnih junakov naučijo sprejemati medsebojno različnost, za odrasle pa je knjiga odličen pripomoček in iztočnica za pogovor z otroki o pomembni družbeni danosti, s katero se tudi otrok prej ko slej sreča, o posvojitvi otrok.Zgodba skozi oči otroka in z vprašanji, ki si jih postavljajo najmlajši, obravnava problematiko integracije posvojenega otroka v družino in družbo. Posvojitev iz tujine predstavlja kot eno od možnosti za povečanje družine: sestrica glavnega junaka ne pride iz porodnišnice, ampak iz sirotišnice. Mladi bralci ob prebiranju knjige spoznajo, zakaj nekateri otroci živijo v sirotišnici, kakšno je življenje tam, kaj pomeni, da jih posvojitelji posvojijo, in da je družina pomembna vrednota.Knjigi je s toplimi ilustracijami opremila Mojca Sekulič Fo.

Znižana cena 10,50 EUR (redna cena 15,00 EUR). Informacije in naročila na povezavi.