Predstavitev knjige Pustolovščine Janeza Keka in prijateljev

Kategorija: Predstavitve
Datum: 28.03 2018
Lokacija: knjigarna Dom knjige, Pristaniška ulica 5, Koper

 

 

Sreda, 28. marec 2018, ob 19. uri, knjigarna dom knjige Koper

 

Navihana druščina prijateljev je že od študentskih let dalje marsikaj doživela, predvsem pa rada tudi sama kakšno »ušpičila«. Resnični in smešni pripetljaji so zbrani v knjigi Pustolovščine Janeza Keka in prijateljev. Avtorica knjigeMojca Zelenko in pripovedovalec zgodb Janez Kek bosta razkrila ozadje nastajanja zbirke zgodb in jih nekaj prebrala. Del zgodb je povezan z morjem in Dalmacijo, zato ne bo šlo brez kitare in dalmatinske pesmi, pri čemer se boste lahko pridružili tudi obiskovalci in skupaj z Mojco zapeli.

Lepo vabljeni!

O knjigi:

Zgodbe o peripetijah, ki jih doživela in zakuhala druščina prijateljev, ki so bili v 80-letih sošolci na ljubljanski Pravni fakulteti, danes pa so uspešni v svojih poklicih, so polne humorja in nepričakovanih domislic. Že v času študija se je druščina razširila še na športne pedagoge, saj je glavnega protagonista študentsko delo popeljalo na delo z otroki v šoli v naravi. V odrasli dobi pa so se pridružili še mnogi akterji, ki so bili prav tako »z vsemi žavbami namazani«.Vse zgodbe v knjigi so resnične in tudi protagonisti s svojimi polnimi imeni so resnični. In prav vse zgodbe so smešne. Včasih se junaki znajdejo v smešnih situacijah po naključju ali jih pa sami s svojimi reakcijami nehote take naredijo. Mnogokrat pa je dana situacija povod in izziv celo za izdelavo scenarija, ki ga spretno režirajo in odigravajo vse do predvidljivega, včasih pa tudi do nepredvidljivega konca. Protagonisti so duhoviti in se znajo nasmejati tudi sami sebi in lastnim nerodnostim.V knjigi se nahaja 75 kratkih zgodbic, razdeljenih v osem poglavij. Poleg karikatur k posameznih zgodbam so v njej tudi fotografije protagonistov in nekaterih dogodkov. Glavni protagonist in pripovedovalec je navdušen jadralec, rekreativni športnik, rad potuje, še raje se druži s prijatelji, kje drugje, kot pa v gostilni, se ve.  Zato so se Pustolovščine Janeza Keka in prijateljev v veliki večini dogajale prav na teh prizoriščih. In zato so poleg prevodov zgodbe opremljene tudi s  pojasnili žargonskih in tehničnih izrazov s posameznega področja tako, da bralcu nobena stvar ne bo ostala nepojasnjena.Urednica Spletnega časa, kjer so zgodbe leto dni izhajale, pa v spremni besedi med drugim pravi: »Janez Kek in njegovi prijatelji nas neprisiljeno popeljejo in zapeljejo v svoj svet, poln emocij in vznemirljivosti, tako da postanemo del njih in si nehote zaželimo, da bi bili zraven.«

 

O avtorici:

Mojca Zelenko, sicer ekonomistka, ki se je preizkušala tudi na glasbenem in slikarskem področju, je v zadnjem obdobju predvsem blogerka (www.majarena.si) in tekstopiska.  Njeno pisanje je pozitivno naravnano in, če se le da, z duhovito noto. Janez Kek, diplomirani pravnik, je pričujoče zgodbe s prijatelji živel in jih še vedno rad pripoveduje v dobri družbi.

 

Dogodek je del kulturnega programa knjigarne, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.