Skrivnostno potovanje tvoje knjige z dr. Miranom Hladnikom

Kategorija: Prireditve za odrasle
Datum: 03.04 2018
Lokacija: Narodna in univerzitetna knjižnica, Turjaška ulica 1, Ljubljana

Spoštovani, v letu 2018 v Narodni in univerzitetni knjižnici prvič odpira svoja vrata Festival Objavljam, torej sem v NUK. Letošnji Festival začenjamo 3. aprila, z večernim pogovorom s profesorjem slovenske književnosti in prejemnikom Trubarjevega priznanja prof. dr. Miranom Hladnikom.  

 

 

Več o festivalu: Festival začenjamo na dan obveznega izvoda – 2. aprila, na dan, ko je bil leta 1807 sprejet prvi predpis, ki je urejal to področje. Z dogodki vsakoletnega Festivala želimo opozorili na pomen zbiranja obveznega izvoda in skrbi za ohranitev zapisane nacionalne kulturne dediščine, naše zbirke slovenike. Naše poslanstvo vključuje izjemno sodelovanje z vsemi slovenskimi avtorji, založniki in samozaložniki, katerih številčnost se vsako leto poveča za 700. Podrobnejše informacije o vseh dogodkih so objavljene tudi na spletni strani NUK: http://www.nuk.uni-lj.si/izpostavljamo/zoipub 

Na kaj najprej pomislite, ko iščete neko knjigo, starejši datum časopisa ali plakat? Na knjižnico seveda. A prav vsaka knjižnica nima vseh knjig in le redko katera želeno številko priljubljene revije, kaj šele plakat. Kam torej? Odgovor je preprost – v Narodno in univerzitetno knjižnico (NUK). Prav po zaslugi skrbi za ohranjanje zapisane kulturne dediščine, ki na Slovenskem sega že v daljno, prvo polovico 19. stoletja, se pod streho največje slovenske knjižnice že več kot 200 let steka ustvarjalnost slovenskega naroda. In rezultat? Skoraj 3 milijone enot ali kar 25 kilometrov gradiva.

V NUK dnevno utrjujemo zavest o pomenu hranjenja kulturne zapuščine. Leta 2006 sprejeti Zakon o obveznem izvodu publikacij (ZOIPub) je poleg zbiranja uveljavljenih tiskanih nosilcev zapisa uvedel tudi zbiranje zapisane ustvarjalnosti na sodobnih medijih. Ta val novih oblik zapisovanja vsebin pomeni vsako leto tudi do 700 novih založnikov. Desetletnico krovnega zakona smo pred dvema letoma proslavili z nizom dogodkov pod skupnim naslovom Objavljam, torej sem v NUK, vsi ti dogodki pa so v letošnjem letu prerasli v pravi festival. V letu 2018, ko se v Sloveniji spominjamo ustvarjalnosti Ivana Cankarja in se v evropskem merilu pridružujemo poslanstvu evropskega leta kulturne dediščine, v NUK prvič javno proslavljamo dan obveznega izvoda – 2. april.

Dan obveznega izvoda bo odslej vsako leto namenjen poudarjanju pomena zbiranja in ohranjanja knjig, časnikov, časopisov, zemljevidov, zvočnih in slikovnih zapisov, glasbenih in drobnih tiskov kot tudi spletnih mest domene .si, e-knjig, zvočnih knjig in spletnih albumov, skratka vse zapisane kulturne dediščine. Namenjen je zahvali založnikom za sodelovanje; obenem pa želimo povabiti medse nove zgodbe in avtorje, ki z nami delijo skupno skrb za ohranitev zapisane nacionalne kulturne dediščine, naše zbirke slovenike.