Folkloristika na Kosovu

Kategorija: Prireditve za odrasle
Datum: 22.03 2018
Lokacija: ZRC SAZU, Novi trg 2, Ljubljana

Podiplomska šola ZRC SAZU vabi na gostujoče predavanje, ki ga bo na modulu Slovenske študije - tradicija in sodobnost imela znanstvena svetnica na Oddelku za folkloristiko Inštituta za albanologijo v Prištini, dr. Arbnora Dushi: Folkloristika na Kosovu: med dvema znanstvenima paradigmama. Predavanje v angleškem jeziku bo v četrtek, 22. marca 2018, ob 17. uri, v Mali dvorani, Novi trg 4, 2. nadstropje, Ljubljana.

Avtorica bo v predavanju predstavila izsledke dveh paradigmatskih obratov v raziskovanju albanske folklore (in literature) na Kosovu, in sicer enega, ki se je zgodil po letu 1990, in  drugega, ki se je zgodil po letu 2000. Izhaja iz lastnega terenskega raziskovanja, ki vključuje raziskave kolektivnega spomina in življenjskih zgodb prebivalcev na meji med Albanijo in Kosovom ter albanske literature. Ugotavlja, da je bilo tako raziskovanje mogoče šele po letu 1990 in je demonstracija novega načina albanskega folklorističnega raziskovanja, ki se povezuje z ustno zgodovino, antropologijo, a vendar sledi tudi preteklim klasičnim folklorističnim raziskavam na Kosovu.

 

Dr. Arbnora Dushi je znanstvena svetnica na Oddelku za folkloristiko Inštituta za albanologijo v Prištini. Je avtorica  treh znanstvenih monografij (npr. Elements of Oral Epic in the Prose of Ismail Kadare/Ljudsko v proznih delih pisatelja Ismaila Kadareja, 2006) in velikega števila znanstvenih člankov (npr. Study of  Present Day Folk Poetry/Raziskava sodobnega ljudskega pesništva, 2011), glavna urednica znanstvene revije Gjurmime Albanologjike, članica upravnega odbora Oral History Kosovo, članica naslednjih mednarodnih združenj: InASEA, Finnish Literature Society, SIEF, ISFNR ter od leta 2017 podpredsednica mednarodnega združenja za raziskovanje balad (Kommission für Volksdichtung).

Predavanje je namenjeno širši zainteresirani javnosti.