Yaa Gyasi, Vračanje domov

Kategorija: Obvestila
Datum: 28.03 2018
Lokacija: Vodnikova domačija, Vodnikova domačija 65, Ljubljana

 

 

V pogovoru s Petro Meterc, prevajalko in urednico oddaje Tu pa Tam na Radiu Študent, se bomo posvetili mladi gansko-ameriški romanopiski Yaa Gyasi in njenemu romanu Homegoing (v prevodu Vračanje domov).

“Navdih za zgodovinski roman je Gyasi dobila ob obisku trdnjave v Cape Coastu, ene izmed ohranjenih kolonialnih utrdb, ki so jih Evropejci v času čezatlanske suženjske trgovine uporabili za zbiranje sužnjev pred potjo prek oceana. Roman Vračanje domov, ki je izšel leta 2016, niza in vzporeja zgodbe potomcev polsester Effie in Esi iz konca 18. stoletja. Medtem ko je Effio oče prodal v zakon z britanskim trgovcem s sužnji, Esi v obdobju vojn med ljudstvi Fante in Asante zajamejo in odpeljejo v že omenjeno trdnjavo od koder jo čaka pot prek Atlantika. Roman se razteza prek družinskih vej sedmih generacij polsester, ki so bile tako ali drugače zaznamovane s trgovino s sužnji."

Gyasi odpira teme kot so kolektivna travma, izkoreninjenje, vpletenost zahodnoafriških ljudstev v trgovanje s sužnji, dogovorjene poroke zahodnoafriških deklet z Evropejci, plantažno suženjstvo, kolonializem v Zahodni Afriki itd. V romanu je močno zastopana tudi ženska perspektiva, tako v luči zatiranja in zlorab kot tudi prek prizme družinskih in partnerskih odnosov ter seksualnosti.

 

Prevedena poglavja romana bo brala Špela Frlic.

Vabljeni na 12. pogovor v sklopu serije!

____

Serija predavanj in pogovorov o afriški literaturi s poznavalci afrikanistike, ki se bodo na Vodnikovi domačiji zvrstili med oktobrom 2017 in majem 2018, postavlja literarno ustvarjalnost afriških pisateljev v središče razpravljanja ob aktualnih vprašanjih in ji daje primeren kulturni ter literarni okvir. Vsebinsko, ideološko in estetsko raznolikost afriške literarne fikcije bomo na srečanjih spoznavali skozi nabor klasičnih in sodobnih del afriških avtorjev.

____

Napovedujemo:

18. april – Halid Al Hamisi: Taksi, z Barbaro Skubic

 

Serijo pripravlja in moderira Aleksandra Gačić. Organiziramo v sodelovanju z RI19+.