Nodierevi dnevi: Veliko književno praznovanje z zanimivimi gosti.

Kategorija: Prireditve za odrasle
Datum: 18.04 2018
Lokacija: Knjigarna in papirnica Konzorcij, Slovenska cesta 29, Ljubljana

 

Francoski inštitut v Sloveniji letos organizira že drugo izdajo Nodierevih dnevov – velikega književnega praznovanja, poimenovanega po pisatelju Charlesu Nodieru, ki je imel dolgo časa svoje mesto v imenu Inštituta. Ti dnevi bodo potekali med 18. in 20. aprilom 2018 v Ljubljani. Na drugo praznovanje te vrste so vabljeni: Catherine Cusset, lanska prejemnica nagrade »Goncourtov seznam/Slovenski izbor«, Didier Decoin, Teresa Cremisi in Benoît Duteurtre; ponudili pa vam bomo zanimiv program sestavljen iz srečanj, diskusij in branj. V okviru Nodierevih dnevov bodo slovenski študentje izbrali tudi svojega letošnjega nagrajenca akcije »Goncourtov seznam/Slovenski izbor«, ki poteka v sodelovanju z Univerzo v Ljubljani, založbo Mladinska knjiga, Cankarjevim domom ter s podporo Renaulta Revoza. Cilj projekta je postaviti sodobno francosko književnost v srce univerzitetnega izobraževalnega sistema in spodbujati mlade bralce k branju v francoščini.

 

PISATELJI

Catherine Cusset

Catherine Cusset je več kot desetletje poučevala francosko književnost 18. stoletja na prestižni univerzi Yale. Že dvajset let živi v ZDA, sedaj v New Yorku, ob poučevanju pa piše romane: Problem z Jane (Velika književna nagrada revije Elle 2000), Obetavna prihodnost (Goncourtova nagrada dijakov 2008). Tisti, ki smo ga oboževali je že njen dvanajsti roman. Marca 2017 so ga slovenski študentje francoskega  jezika izbrali za svojega favorita med kandidati za nagrado Goncourt 2016.

 

Didier Decoin

Didier Decoin je pisatelj in scenarist, hkrati pa tudi generalni sekretar Akademije Goncourt. Je avtor okoli dvajsetih romanov, med drugim »John l'Enfer«, za katerega je prejel nagrado Goncourt leta 1977. Dva mandata je bil predsednik pisateljskega združenja »La Société des Gens de lettres«. Njegov zadnji roman Le Bureau des jardins et des étangs je bil obljaven pri založbi Stock.

 

Teresa Cremisi

Rojena v Aleksandriji v Egiptu, a italijansko-španskih korenin, je mladost in prva leta službe preživela v Italiji, kjer je najprej delala v založbi Garzanti, nato pa za RAI, dnevnik La Stampa in tednik L'Espresso. Po selitvi v Pariz je v francoskem založništvu opravljala številne pomembne funkcije, med drugim je bila tudi direktorica ene najuglednješih in največjih francoskih založniških hiš Flammarion, pred tem pa je bila glavna urednica v založbi Gallimard. Po letu 2016 se je posvetila pisanju leposlovja in je lani izdala svoj prvi romanZmagovalka.

 

Benoît Duteurtre

Benoît Duteurtre je pisatelj, esejist in glasbeni kritik. Piše za različne časopise, kot so Le Figaro, Marianne, Le Monde de la musique, Classica. Objavil je več kot 20 knjig, nekatere so prevedene v več kot 20 jezikov. Za roman Le Voyage en France je leta 2001 dobil nagrado Medicis, za celotni opus pa je prejel nagrado Henri Gal, ki jo podeljuje Francoska akademija. Njegov roman Livres pour adultes je v slovenščino prevedel Luka Novak, izšel pa je pri založbi Totaliteta.

 

PROGRAM

Sreda, 18. april

18.00 – Srečanje s Catherine Cusset (Knjigarna Konzorcij)

Pogovor z avtorico romana Tisti, ki smo ga oboževali (založba Totaliteta) in prejemnico Goncourtove nagrade slovenskih študentov bo vodila novinarka Neva Zajc.

 

Četrtek, 19. april

16.30 – Srečanje s Tereso Cremisi (Knjigarna Konzorcij)

Pogovor z legendarno založnico in avtorico romana Zmagovalke (založba Totaliteta) bo vodila novinarka in prevajalka knjige Mimi Podkrižnik.

17.30 – Srečanje z Benoîtem Duteurtrom (Knjigarna Konzorcij)

Pogovor z avtorjem romana Knjiga za odrasle (založba Totaliteta) bo vodil Mathias Rambaud, kulturni ataše na Francoskem inštitutu.

18.15 – Razglasitev zmagovalcev dogodka Nareka po francosko (Knjigarna Konzorcij)

Ob koncu srečanja z Benoîtem Duteurtrom bo avtor razglasil zmagovalce Nareka po francosko, organiziranega v okviru Tedna frankofonije, saj je bilo besedilo za narek vzeto iz njegovega romana. Zmagovalci bodo na licu mesta lahko prevzeli tudi nagrade.

20.00 – Slovesna podelitev Goncourtove nagrade Slovenije 2016 in razglasitev Goncourtove nagrade Slovenije 2017  (Klub Cankarjevega doma, Ljubljana)

Pisatelj Didier Decoin bo kot generalni sekretar Goncourtove akademije podelil Goncourtovo nagrado slovenskih študentov za leto 2016 avtoriciCatherine Cusset in razglasil izbor slovenskih študentov za Goncourtovo nagrado Slovenije 2017 med naslednjimi knjigami: L'Art de perdre Alice Zeniter, L'Ordre du jour Erica Vuillarda, Tiens ferme ta couronne Yannicka Haenela in Bakhita Véronique Olmi. Sodelujoči študenti v letošnji žiriji bodo predstavili in prebrali svoje najboljše kritike. Teresa Cremisi, kot založnica nagrajenih avtorjev (Michel Houellebecq, Yasmina Reza, Christine Angot), inBenoît Duteurtre, kot dobitnik nagrade Medicis, bosta spregovorila o svoji izkušnjah z literarnimi nagradami. Ob tej priliki bo Francoski inštitut predstavil svoj nov projekt: Nagrado Charles Nodier za najboljši prevod iz francoščine v slovenščino. Po dogodku vas ga. Marion Paradas, veleposlanica Francije v Sloveniji, vabi na sprejem v Klub Cankarjevega doma.

 

Dogodek je del kulturnega programa knjigarne, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.