Čitalnica na dvorišču: Slikanica Požar in srečanje s slikarko Bojano Dimitrovsko

Kategorija: Prireditve za otroke
Datum: 07.04 2018
Lokacija: Marsova izba in dvorišče Vetrinjskega dvora, Vetrinjska ulica 30, Maribor

ČITALNICA NA DVORIŠČU in DAN ZA SPREMEMBE: Slikanica Požar in srečanje s slikarko Bojano Dimitrovsko

 

7. april 2018, 10.00–13.00

 

Čitalnica na dvorišču je srečanje s knjigo ter z avtorji in avtoricami otroške in mladinske literature, ki jih ob sobotah, spomladi in jeseni, povabimo pod star oreh, ki živi na dvorišču Vetrinjskega dvora, da nam berejo ali pripovedujejo zgodbe in pravljice, delijo z nami dogodivščine iz svojega življenja, odškrnejo vrata v svet ustvarjanja knjig in se imajo luštno z nami.

V Igrarajah skupaj z njimi kakšno slastno in ustvarjalno strastno ušpičimo in tako srečanje zakoličimo.

V Čitalnici se na Založ(b)eni stojnici predstavljajo tudi različne slovenske založbe, ki pripravijo nabor kvalitetnih knjig, v želji, da kakšna odide z nami domov in postane naša prijateljica.

 

V prvo letošnjo Čitalnico na dvorišču, ki jo odpiramo prav na Dan za spremembe, prihaja ilustratorka Bojana Dimitrovski z zgodbo Neli K. Filipić, Požar. Izšla je pri Mladinski knjigi in nosi pomembno sporočilo o sobivanju, strpnosti in drugačnosti. Pogovor z njo bo vodila Irena Matko Lukan, urednica otroškega leposlovja pri založbi Mladinska knjiga.

Bojana Dimitrovski je ilustratorka, slikarka in striparka, ki je diplomirala na Fakulteti likovnih umetnosti v Beogradu. Njena najljubša medija za ustvarjanje sta akvarel in črnilo. Po tem ko se je nekaj časa potepala po svetu, se je vrnila na staro celino in k ilustraciji. Danes živi v Sloveniji. Otroci jo dobro poznajo po treh slikanicah o mačku Vilku (Kako je Vilko vzljubil zimo, Vilko in Azaleja, Vilko in Lina in njuna družina), starejši pa po slikanici baladne pravljice Svetlane Makarovič Mesečinska struna. Že nekaj let ilustrira tudi za leposlovni reviji Cicido in Ciciban.

 

Slikanica Požar pripoveduje o ljudeh, ki so izgubili dom. Po težkih preizkušnjah si zgradijo novo bivališče in na široko odprejo vrata vsem prišlekom.

»Hej, kdo živi tu?«

»Samo ljudje, ki radi živimo skupaj,« so zaslišali odgovor.

Samo ljudje …

 

Po druženju z avtorico, ki nam bo zgodbo Požar predstavila, morda pa za nas tudi kaj narisala, se bomo v Igrarajah družili v slikarski delavnici, v kateri bomo poslikali velike hiše in jih postavili v vasico. Ob ognjišču si bomo pekli kruh na palici, ki ga bomo skupaj zamesili.

Povabljeni v skupnost, ki se gnete okrog zgodbe!

 

10.00–13.00

BOLJE BRANJE KOT NERGANJE, branje knjig z naših polic

10.00

PREBUJANJE V ČITALNICI, druženje med knjižnimi policami

11.00

SPOZNAJ AVTORJA, AVTORICO, pripovedovanje zgodbe in pogovor z ustvarjalko:

POŽAR S SLIKARKO BOJANO DIMITROVSKI, pogovor vodi IRENA MATKO LUKAN

11.30

IGRARAJE, poglabljanje doživetja v ustvarjalnih in raziskovalnih trenutkih z ustvarjalko:

KRUH NA PALCI, kulinarično raziskovanje

ZGRADIMO VASICO, likovna delavnica poslikave hišic

12.45

PRAVLJICE NA KONCU MAVRICE, branje pravljice

 

Zavod MARS Maribor v sodelovanju z Narodnim domom Maribor in založbo Mladinska knjiga. Projekt delno financira Mestna občina Maribor.