Čitalnica na dvorišču: Močvirniki: zgodbe iz Zelene dobrave s pisateljico Barbaro Simoniti

Kategorija: Prireditve za otroke
Datum: 14.04 2018
Lokacija: Marsova izba in dvorišče Vetrinjskega dvora, Vetrinjska ulica 30, Maribor

 

ČITALNICA NA DVORIŠČU: Močvirniki: zgodbe iz Zelene dobrave s pisateljico Barbaro Simoniti

14. april 2018, 10.00–13.00

 

Čitalnica na dvorišču je srečanje s knjigo ter z avtorji in avtoricami otroške in mladinske literature, ki jih ob sobotah, spomladi in jeseni, povabimo pod star oreh, ki živi na dvorišču Vetrinjskega dvora, da nam berejo ali pripovedujejo zgodbe in pravljice, delijo z nami dogodivščine iz svojega življenja, odškrnejo vrata v svet ustvarjanja knjig in se imajo luštno z nami.

V Igrarajah skupaj z njimi kakšno slastno in ustvarjalno strastno ušpičimo in tako srečanje zakoličimo.

V Čitalnici se na Založ(b)eni stojnici predstavljajo tudi različne slovenske založbe, ki pripravijo nabor kvalitetnih knjig, v želji, da kakšna odide z nami domov in postane naša prijateljica.

 

V drugo letošnjo Čitalnico na dvorišču smo povabili pesnico in pisateljico Barbaro Simoniti, ki bo predstavila svoj mladinski prvenec, Močvirniki: zgodbe iz Zelene dobrave. Blatno, mokro in sočno živalsko pripoved, v kateri nastopajo pupki, krastače, rege, urhi, pajki in drugi močvirniški prebivalci Močvirne Loke, ki živijo v urbani skupnosti, in je pravzaprav zelo podobna naši, le vse stvari so iz drugačnih materialov, bomo spoznali iz prve roke. V zgodbi srečamo povsem nove duhovite skovanke pisateljice, besede v močvirščini, ki jih bo polna tudi pripoved Barbare Simoniti na našem dogodku.

Knjiga je izšla pri založbi Mladinska knjiga, močvirniške ilustracije pa je prispeval Peter Škerl.

Barbara Simoniti pravi, da so jo že v otroštvu zaznamovali Mehurčki, ki jih ji je brala njena mariborska babica. Ob Piki Nogavički sta si z bratom izmišljala zgodbe o fantiču Gašperju, svojo prvo pravljico o slepi kraljični Alijani pa je napisala, ko je bila stara 7 let. Otroštvo je preživljala na podeželju in od takrat jo spremlja ljubezen do živali. Piše poezijo in kratke prozne oblike, v zadnjem času tudi živalske povesti za otroke in slikanice. Vse njeno delo izhaja iz smeri, ki si jih je začrtala že med študijskim časom: po duši je pesnica, v poeziji jo zanimata pretanjenost jezika in sporočilnost zamolčanega. V prozi je stilistka, s pesniškim odnosom do jezika in notranje napetosti besedila; stalno zasleduje pripovedovanje kot vir človeškosti...

 

Po druženju z avtorico, ki nam bo Močvirnike predstavila, se bomo v Igrarajah družili v slikarski delavnici, v kateri bomo ustvarjali z naravnimi materiali ter v kulinaričnih raziskovanjih, v katerih bomo skuhali slastni čokoladni mrest.

Povabljeni na literarno zabavo v močvirno dobravo!

 

10.00–13.00

BOLJE BRANJE KOT NERGANJE, branje knjig z naših polic

10.00

PREBUJANJE V ČITALNICI, druženje med knjižnimi policami

11.00

SPOZNAJ AVTORJA, AVTORICO, pripovedovanje zgodbe in pogovor z ustvarjalko:

MOČVIRNIKI S PISATELJICO BARBARO SIMONITI

11.30

IGRARAJE, poglabljanje doživetja v ustvarjalnih in raziskovalnih trenutkih z ustvarjalko:

SLASTNI ČOKOLADNI MREST, kulinarično raziskovanje

MOČVIRNA LOKA, likovna delavnica ustvarjanja z naravnimi materiali

12.45

PRAVLJICE NA KONCU MAVRICE, branje pravljice

 

Zavod MARS Maribor v sodelovanju z Narodnim domom Maribor. Projekt delno financira Mestna občina Maribor.