Ob knjigah zorimo: Večer bo posvečen Ivanu Cankarju in Dragu Jančarju.

Kategorija: Literarni večeri
Datum: 10.04 2018
Lokacija: Mestna knjigarna Maribor, Ulica 10. oktobra 4, Maribor

 

 

Torek, 10. april 2018, ob 18. uri, Mestna knjigarna Maribor

 

Aprilsko srečanje bo jubilejno obarvano, posvetili ga bomo avtorjema, ki sodita v vrh slovenskega književnega kanona – Ivanu Cankarju in Dragu Jančarju. Gostiteljica Zora A. Jurič je v goste povabila izvrstna poznavalca književnosti – profesorico dr. Silvijo Borovnik, literarno zgodovinarko, pisateljico in prevajalko ter Mitjo Čandra, urednika, esejista, publicista. V pogovoru se bodo dotaknili pomembnih izhodišč za branje slovenski klasikov: Zakaj (še) in znova brati klasike? Zakaj je Cankar danes tako zelo aktualen? Zakaj so Jančarjeva dela tako brana, prevajana, mednarodno nagrajevana? V čem dela obeh pisateljev in dramatikov presegata svoj čas in okolje?

Za izhodišče pogovora bosta služili knjigi: Ivan Cankar, Šopek Cankarjevih pisem in Drago Jančar: Severni sij.

»Pisatelji in pesniki so zavedni ali nezavedni glasniki svoje dobe …« (Ivan Cankar)

»Po podobah, skozi oblikovanje, po besedi, intenzivnosti stavka je pisanje naenkrat hkrati sedanjost in preteklost, izmaknjeni čas, drugi čas, nadčasje.«(Drago Jančar)

Lepo vabljeni!

 

Zori A. Jurič in njenim gostom se na zanimivih knjižnih klepetih lahko pridružite vsak drugi torek v mesecu, v Mestni knjigarni Maribor. Skupaj bomo zoreli ob knjigah, ki jih ne smemo spregledati.

 

Dogodek je del kulturnega programa knjigarne, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.