Novost založbe KC Maribor:

Kategorija: Obvestila
Datum: 04.04 2018 - 18.04 2018 0.00

 

Tone Dodlek - KRALJESTVO KIČA

-------------------------------------------------------

NAROČILA: https://goo.gl/forms/r8c7kPSx47Kb7d422

-------------------------------------------------------

Sprejeto 118, število strani: 77, leto izida: 2018

-------------------------------------------------------

Že kar iz prve lahko napišem, da je horizont pričakovanja presežen. Zbirka je zagotovo v dialogu z duhom časa in v dialogu z bralcem, ki pričakuje kritični angažma na račun družbenih in drugih razmer našega časa. Kot je Toneta Dodleka značilno, gre ves čas za prevpraševanje, za miselne in besedne igre, za iskanje možnosti jezikovnega izraza. Pri tem odlično uporablja protislovja, ki jih vključi v svoj zapis in tako še bolj poudari, kar želi upovedati. K temu dobro paše tudi kak zamolk, da lahko tudi bralec sam aktivno sodeluje. Nekatere znane tekste avtor imenitno prenese v naš čas in jim da dimenzijo, ki postane v besedni igri sodobna. Nekajkrat so besedila tudi na meji filozofskega razmišljanja, kar jim daje dodatni domišljijski in miselni naboj. Je pa po drugi strani dobro, da avtor s tem ne pretirava – vendarle gre za leposlovna besedila, ne za filozofijo. Včasih so besedila na meji aforizma, kar pa je tako ali tako tudi namen zapisanega. Tudi zunanja forma se večinoma drži enovitega vzorca, kar daje ritem celotni zbirki.

Skratka, po natančnem branju, znotraj katerega sem poizkušal razumeti posamezna besedila kot skladne enote, kot dialog med bralcem in tekstom, percepcije in kognitivnega razumevanja na relaciji eksistencialne izkušnje in identifikacije z zapisanim, se mi zdi Kraljestvo kiča „ta pravo“.

Zoran Pevec, Celje, 24. 4. 2017

***

Tone Dodlek se je rodil 14. decembra 1943 v Stochachu (Nemčija). Diplomiral je iz kemije na Višji tehniški šoli v Mariboru. Na poti, od sebe do sebe, se v pesmih vedno znova vrača k tradicionalnim temam: k doživetju ljubezni, odporu zoper socialno krivico in fenomenu smrti, ki jih poskuša izražati jasno, preprosto in plastično. Sem ter tja se oglaša tudi s fajferizmi, ki kažejo na njegovo radostno življenjsko razpoloženje. Kadi pipo in tedaj je videti kot Sherlock Holmes. Je član Društva slovenskih pisateljev.