Pesniški večer generacije 70'

Kategorija: Literarni večeri
Datum: 25.04 2018
Lokacija: Vodnikova domačija, Vodnikova domačija 65, Ljubljana

 

 

Sreda, 25. april 2018, ob 20. uri, Vodnikova domačija 

 

Pišeta se leto 1976 in 1977. Film Rocky doživi svetovno premiero, izstreli se shuttle Enterprise in nad Zagrebom trčita dve potniški letali. Svet izgubi Elvisa Presleyja, doživi premiero prvega filma Star Wars, Pele odigra zadnjo tekmo, svoj prvi album izdajo Clashi in David Bowie nepozaben album Heroes. Leta 1976 se rodi Anja Golob in leta 1977 Veronika Dintinjana, Kristina Hočevar, ter Jure Jakob.

Če jim je poleg tega, da so vsi rojeni v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja skupno še kaj drugega, recimo brskanje, iskanje, dodajanje, in potem ubesedovanje delcev tistega lepega, ki je svetu umanjkal že dolgo tega, nam morda pojasni njihova poezija, ki jo bodo brali pod zvočno streho dvojca Sajin Olen (Miha Šajina in Matevž Kolenc).

****

Jure Jakob (1977). Na Filozofski fakulteti v Ljubljani je magistriral iz primerjalne književnosti. Je avtor štirih pesniških zbirk (Tri postaje, Budnost, Zapuščeni kraji, Delci dela in letos Lakota), monografske študije o pripovedništvu Lojzeta Kovačiča Otroški pogled, esejistično prozne knjige Hiše in drugi prosti spisi in dveh pesniških slikanic za otroke (Morje, Skrivni gozd). Zbirka Tri postaje je bila ponatisnjena. Za esejistično zbirko Hiše in drugi prosti spisi je leta 2016 prejel nagrado Kritiško sito (za najboljšo knjigo leta po mnenju slovenskih literarnih kritikov) in še Rožančevo nagrado za najboljšo esejistično knjigo.

*****

Veronika Dintinjana (1977). Piše, bere, prevaja, organizira Mlade rime, itd. Ne mara spremnih biografskih zapisov in neumnih vprašanj. Za več informacij glej njeni pesniški zbirki Rumeno gori grm forzicij (zbirka je bila ponatisnjena) in V suhem doku. K temu dodajamo še, da je splošna kirurginja. Leta 2017 je za zbirko V suhem doku prejela Jenkovo nagrado.

*****

Kristina Hočevar (1977). Diplomirala je iz slovenistike in splošnega jezikoslovja na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Tudi poučuje. Njene pesniške zbirke so: V pliš, Fizični rob, Repki, Nihaji, Na zobeh aluminij, na ustnicah kreda in Naval. Leta 2013 je prejela Jenkovo nagrado za zbirko Na zobeh aluminij, na ustnicah kreda.

*****

Anja Golob (1976). Urednica, kritičarka in dramaturginja. Študirala je filozofijo in primerjalno književnost.Občasno deluje kot dramaturginja in prevajalka. Je ena od soustanoviteljic založbe VigeVageKnjige, kjer dela kot glavna urednica. Redno gostuje v tujini. Izdala je tri samostojne pesniške zbirke, V roki, Vesa v zgibi in Didaskalije k dihanju. Za Veso v zgibi je leta 2014 prejela Jenkovo nagrado (a iz protesta nad »privatizacijo« stanovskih nagrad zavrne njen denarni del), za Didaskalije k dihanju je Jenkovo nagrado prejela leta 2016.

 

*****

Sajin Olen. Dvojec tvorita glasbenika in producenta Miha Šajina in Matevz Kolenc, ki sta po številnih bendovskih odisejadah (Ewok, Melodrom, Moveknowledgment, Laibach) in solo avanturah združila moči in se podala v vode prostorskih manipulacij, hrupa, izgubljenih ritmov in najdenih čustev.

Vstopnina: 4 EUR na domačiji ali preko spleta na: https://www.mojekarte.si/si/pesniski-vecer-generacije-70/vstopnice-155616.html