Podelitev nagrade kritiško sito

Kategorija: Prireditve za odrasle
Datum: 19.04 2018
Lokacija: Atrij Pošte na Čopovi ulici, Ljubljana

Četrtek, 19. april 2018, ob 16. uri, Pošta na Čopovi ulici v Ljubljani

 

Je bila romaneskna letina tako slaba ali je bila preprosto pesniška tako izjemno dobra? Ali pa so bili morda kritiki proze v manjšini (kar pa je tudi presenetljivo, ker je dolgo veljalo, da je deficitaren žanr kritika poezije)?

Društvo slovenskih literarnih kritikov bo sedmič zapored podelilo nagrado kritiško sito za najboljšo knjigo minulega leta po mnenju slovenskih literarnih kritikov. Pri izbiri nagrajenca oziroma nagrajenke sodeluje kar najširši kritiški forum, saj imajo možnost pretresanja sita prav vsi člani društva, na mrežici sita pa lahko ostanejo vse knjige ne glede na zvrstne, žanrske in ostale opredelitve.

Nominiranci za nagrado kritiško sito so letos Kristina Hočevar s pesniško zbirko Naval (Škuc), Milan Jesih s pesniško zbirko Maršal (Beletrina) in Miklavž Komelj s pesniško zbirko Liebestod (Goga). Pred razglasitvijo nagrajenca bo morebitne odgovore na zgornja vprašanja z nominiranko in nominirancema iskala literarna kritičarka Veronika Šoster.

Doslej so kritiško sito prejeli Katja Perat za pesniško zbirko Najboljši so padli (2011), Maruša Krese za roman Da me je strah? (2012), Davorin Lenko za roman Telesa v temi (2013), Katarina Marinčič za roman Po njihovih besedah (2014), Jure Jakob za zbirko kratkih zgodb Hiše in drugi prosti spisi (2015) in Mojca Kumerdej za roman Kronosova žetev (2016).