Predstavitev nove številke Revije za teorijo scenskih umetnosti Amfiteater

Kategorija: Predstavitve
Datum: 21.06 2018
Lokacija: SLOGi, Mestni trg 17, Ljubljana

Slovenski gledališki inštitut (SLOGI) in Akademija za gledališče, radio, film in televizijoUniverze v Ljubljani (UL AGRFT)

Vas vljudno vabita na

 

predstavitev nove številke Revije za teorijo scenskih umetnosti A M F I T E A T E Rki bo v četrtek, 21. junija 2018, ob 11. uriv dvorani Slovenskega gledališkega inštituta (1. nadstropje, Mestni trg 17, Ljubljana).

 

Prva številka šestega letnika Amfiteatra prinaša tematski blok na temo kastracije slovenskega političnega gledališča, ki ga je uredil in ga bo predstavil Tomaž Toporišič:

Lev Kreft: Kastracija političnega, nakar še policija,

Blaž Lukan: Nemoč političnega. Moč igre,

Barbara Orel: K politikam zaznavanja: obrat v razumevanju političnosti gledališča in scenskih umetnosti,

Tomaž Toporišič: Kaj se je zgodilo s političnim v gledališču? Primer Oliverja Frljića,

Aldo Milohnić: Brutalizem v sodobnem slovenskem gledališču,

Krištof Jacek Kozak: Realpolitična brezmoč slovenskega gledališča,

Gašper Troha: Kastracija političnega na primeru drame Ljudski demokratični cirkus Sakešvili Roka Vilčnika,

Nenad Jelesijević: Čakajoč politično. K protagonizmu v performansu Osem razprav dopolnjuje študija o projektu Marka Peljhana Makrolab,

Eda Čufer: Čustva in ozemlja: Makrolabove avantgardne preiskave.

Tokratna številka prinaša tri knjižne recenzije Nike Arhar (Edi Majaron: Vera v lutko. Razmišljanja o lutkovni umetnosti), Kaje Kraner (Andrew Hewitt: Družbena koreografija. Ideologija kot performans v plesu in vsakdanjem gibanju) in Eve Pori (Mateja Pezdirc Bartol. Navzkrižja svetov: študije o slovenski dramatiki).

   

Novo številko revije bomo predstavili v družbi avtoric_jev razprav, predstavitvi pa se bodo pridružili igralke_ci Slovenskega mladinskega gledališča: Draga Potočnjak, Uroš Kaurin in Blaž Šef. Z njimi bomo spregovorili o nedavnem odmevnem gostovanju predstave Naše nasilje in vaše nasilje v Brnu na Češkem.Lepo vabljeni!   Revijo Amfiteater je ustanovila UL AGRFT. V letu 2015 je revija začela izhajati v soizdajateljstvu s SLOGI. Ob tem pa ostaja univerzitetna znanstvena revija, z dvema številkama v letniku.Izdajo publikacije sta finančno podprla Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.