Pogovor z G. M. Tamasom o knjigi Komunizem po letu 1989

Kategorija: Prireditve za odrasle
Datum: 29.03 2017
Lokacija: Trubarjeva hiša literature, Stritarjeva 7, Ljubljana

Ob gostovanju Gáspárja M. Tamása v Ljubljani 29.–30. marca 2017 vas vabimo na pogovor z avtorjem ob predstavitvi njegove knjige Komunizem po letu 1989 v sredo, 29. marca, ob 19.30 v Trubarjevi hiši literature, Stritarjeva ulica 7 v Ljubljani.

»Sanje, v katerih svoboda pomeni konec politike, so sanje morilca,« je Tamásevo nadaljevanje opozorila Rose Luxemburg o svobodi drugače mislečih.

Kaj se je dejansko zgodilo leta 1989, danes čedalje bolj spoznavamo na lastni koži. Kako je to obdobje v širšem svetovnozgodovinskem, sistemsko-političnem kontekstu doživljal in o njem razmišljal avtor, mednarodno priznani družbenokritični filozof, publicist in aktivist z dolgo zgodovino, nam bo povedal v pogovoru ob predstavitvi slovenskega prevoda njegove knjige Komunizem po letu 1989: Razprave o razredni teoriji, realsocializmu in Vzhodni Evropi, ki je nedavno izšla pri Založbi Sophia.

Pogovor bo povezoval sociolog, prevajalec in pisec spremne besede Sašo Furlan, ki takole povzema Tamásevo delo: »Tamáseva sijajna analiza postfašizma, ki jo moramo brati skupaj z njegovimi analizami propada realno obstoječih socializmov in zatona delavskih gibanj, je v času vsesplošne sovražne gonje proti beguncem in vzpona odkrito rasističnih populističnih desničarskih strank nepogrešljiva. Ne zato, ker bi kakor zgroženi liberalci s prstom pokazala na to, kar je pravzaprav očitno, temveč zato, ker pokaže, da ključni problem ravno ni v poblaznelih desničarskih politikih in predsodkih neukih množic, pač pa zlasti v strukturnih značilnostih delovanja sodobnega kapitalističnega gospodarstva in neoliberalne države – neodvisno od tega, ali se v vladi znajdejo mračnjaški radikalni desničarji ali razsvetljeni liberalni levičarji.«

Vabljeni k dejavni udeležbi v pogovoru!

 

Več o avtorju na http://www.zalozba-sophia.si/avtor/gaspar-miklos-tamas

Več o knjigi na http://www.zalozba-sophia.si/katalog/2016/komunizem-po-letu-1989  

 

V četrtek, 30. marca, bo G. M. Tamás imel tudi javno predavanje z naslovom »Ideja emancipacije«, in sicer na Filozofski fakulteti ob 19.40. Predavanje bo potekalo v okviru mednarodne konference »Povezani onkraj Bolonje«, ki jo organizira študentska Iskra med 29. 3. in 1. 4. na Filozofski fakulteti in Fakulteti za družbene vede.