Vabilo na sejem, spletna akcija in novosti Založbe Sophia

Kategorija: Obvestila
Datum: 21.04 2017 - 30.04 2017 0.00

Založba Sophia vabi na Slovenske dneve knjige še do sobote 22. aprila  na Stritarjevo ulico v Ljubljani, med delavnikom do 19.00 in v soboto do 16.00:

do 20% popust na nove knjige z enotno ceno (samo na sejmu)do 30% popust na knjige iz zbirk Naprej!, Previharimo viharje in revijo Borec (samo na sejmu)do 50% popust na izbrane naslove + dodatni količinski popust (akcija tudi na naši spletni strani, do konca meseca maja)

 

Novejše izdaje založbe:

 

Gáspár Miklós Tamás, Komunizem po letu 1989: razprave o razredni teoriji, realsocializmu in Vzhodni Evropi. Avtor v knjigi strne izkušnje in spoznanja o komunističnem gibanju, o njegovem izvoru, ki sestavlja osnovo pomena, aktualnosti in alternativnosti komunističnih idej. Pri tem ni ne nostalgičen ne zanesenjaški, temveč kritičen in zaskrbljen.

 

Theodor W. Adorno, Uvod v sociologijo. Prevod temeljnega dela svetovne humanistike, s katerim zapolnjujemo vrzel v slovenski humanistični prevodni literaturi. Uvod v sociologijo zajema zadnja predavanja Theodorja W. Adorna, edini cikel, katerega tonski posnetki so bili popolni in je bilo tako mogoče oblikovati samostojno knjigo. Ta je obenem rezime avtorjevih socioloških študij in uvod v »kritično teorijo družbe«, ki označuje temelje sodobne sociologije, filozofije in humanistike nasploh ter interdisciplinarnosti. Knjiga je temeljno študijsko gradivo, primerna pa je tudi za širše bralstvo, ki ga zanimajo družbene tematike, zgodovina in kritično mišljenje, saj je zaradi »predavateljske narave« ena od jezikovno najbolj dostopnih Adornovih knjig.

 

Cinzia Arruzza, Nevarna razmerja: poroke in razveze marksizma in feminizma. Vznemirljiva in teoretsko zgoščena študija ene najzanimivejših aktualnih marksističnih feministk mlajše generacije, ki jo slovenska javnost tako rekoč ne pozna. V prvem delu knjige kritično analizira zgodovino napetega in negotovega razmerja med marksizmom in feminizmom od prvih "valov" feminizma znotraj ali na robu klasičnih delavskih gibanj do sodobnih razprav. V drugem delu sledijo avtoričina izvirna analiza unitarne teorije kapitalizma in podrejanja žensk, ovrednotenje ter kontekstualizacija teoretskega toka marksističnega feminizma.

 

Polona Tratnik, Umetnost kot intervencija. Temeljno izvirno delo na področju teorije sodobne umetnosti in kulture, ki povezuje več področij: filozofijo umetnosti in kulture, umetnostno zgodovino in družboslovje, filozofijo znanosti in tehnologije, teorijo novih medijev, komunikologijo, semiotiko, kritično teorijo družbe idr.

 

Katja Praznik, Paradoks neplačanega umetniškega dela: avtonomija umetnosti, avantgarda in kulturna politika. Na podlagi analize zgodovinskih, kulturnopolitičnih in ekonomskih vidikov statusa samozaposlenih v kulturi ter na primerih umetniških dogodkov in praks, ki so v času poznega socializma vzpostavili alternativne modele umetniške produkcije, avtorica razpravlja o vzrokih in razlogih za slabe delovne razmere na področju umetnosti ter podčrtuje pomen kulturne politike, ki je pogosto v primežu in postavljena najnižje med prioritetami.

 

Tibor Rutar, Sodobni  zagovor historičnega materializma: sociologija, zgodovina, filozofija. Zgleden pregled sodobnega historičnega materializma, ki smo ga dobili s to knjigo, predstavlja prepričljive argumente za reaktualizacijo marksistične teorije v akademskem in, upam, tudi javnem političnem diskurzu. Čeprav je osrednja tema študije teoretski okvir marksistične teorije družbe, knjiga ni namenjena zgolj sociologom (...), je bogat nabor iztočnic za družbeno refleksijo. (iz spremne besede Aljoše Slameršaka)

 

Marko Kržan, Marxova teorija vrednosti in razredov Avtor zgodovinsko in analitično obravnava problem transformacije vrednosti v produkcijske cene. Čeprav se zdi, da gre za razmeroma tehnično vprašanje, brez njegove rešitve ni mogoče prenesti Marxovih predpostavk o eksploataciji in reprodukciji iz prvih dveh knjig Kapitala na modele, ki vsebujejo vse nujne in zadostne pogoje obstoja kapitalističnega gospodarstva.

 

Borec, monografski zvezek: In memoriam Ellen Meiksins Wood

 

Knjige in revija Borec so podrobno predstavljene na naši spletni strani, kjer jih lahko tudi naročite.