Predstavitev knjige Markuzzijev madež v knjigarni Azil

Kategorija: Prireditve za odrasle
Datum: 14.06 2017
Lokacija: Azil knjigarna, Novi trg 2, Ljubljana

Knjigarna Azil in Založba Modrijan vabita na pogovor ob izidu znanstvene monografije Markuzzijev madež; rojevanje človekovih pravic po prvi svetovni vojni, ki bo v sredo, 14. junija 2017, ob 19. uri v Knjigarni Azil.

Sodelovala bosta avtorica dr. Mateja Ratej in teoretik zgodovinopisja dr. Oto Luthar. Pogovor bo povezovala Kristina Božič.

Vojni veteran Ivan Markuzzi je bil po prvi svetovni vojni karizmatični tihotapec Slovenskih goric. Je bil kriminalec? Da. Vlomilec? Verjetno. Tat in ropar? Najverjetneje. Morilec? Morda. Vendar ni bil morilec neznanega moškega, katerega truplo je bilo jeseni 1920 odkrito v benediškem gozdu. In samo to je zanimalo Ivanovega odvetnika Danila Komavlija, primorskega begunca v Mariboru, ki se je uprl javnemu linču nad italijanskimi priseljenci. Njegov skoraj desetletni boj za pravice akterjev primera Markuzzi in tovariši je veličasten spomenik humanizmu.

Kulturnozgodovinska študija, ki je s spremno besedo dr. Alija Žerdina izšla pri Založbi Modrijan, tematizira pomene pojmov tihotapstvo in verižništvo po prvi svetovni vojni, povojno urejanje odnosov v lokalni skupnosti, močno osebnost tihotapca Markuzzija ter odmevnost procesa v kazenski praksi slovenskega pravosodja.