Knjižni sejem Knjige pod jelkami 2017

Kategorija: Prireditve
Datum: 19.12 2017 - 22.12 2017 0.00
Lokacija: Bevkov trg, Nova Gorica

Tradicionalni novoletni knjižni sejem Knjige pod jelkami se vrača, že spet s široko ponudbo knjig ter bogatim spremljevalnim programom.Knjižni sejem bo znova potekal pod ogrevanimi šotori med 12. in 20. uro na Bevkovem trgu v Novi Gorici.

 

 

PROGRAM:

TOREK, 19. December:

18.00: Predstavitev nove sezone dokumentarne serije Goriški sprehodi z avtorjem Blažem Kosovelom.

19.00: Slavnostna otvoritev knjižnega sejma: DRAGO JANČAR: prestavitev knjige In ljubezen tudi. Častni gost letošnjega tradicionalnega zimskega knjižnega sejma bo Drago Jančar, najbolj znani in prevajani sodobni slovenski pisatelj ter prejemnik mnogih nagrad doma in po svetu. V Novi Gorici bo predstavil svojo zadnje delo In ljubezen tudi, ki je izšla letos pri založbi Beletrina.

 

SREDA, 20. december

18.00: predstavitev publikacij, izdanih ob 70-letnici Nove Gorice: Razpotja Nove Gorice, Narodu Gorico novo bomo dali v dar, Nova Gorica v stripu in Nova Gorica – sožitje nasmehov.

19.00: MILENA MIKLAVČIČ: predstavitev drugega dela knjige Ogenj, rit in kače niso za igrače: Babice, hčere, vnukinje.Pisateljica, pravljičarka in ljubiteljska raziskovalka preteklosti. Prvi del knjige o ženski seksualnosti na Slovenskem je bil prodan v 11.000 izvodih, v knjižnicah pa ostaja na prvem mestu po izposoji med knjigami za odrasle. Avtorica je v zadnjih treh letih imela kar 800 predavanj.

 

ČETRTEK, 21. december

16:00: Vstopimo v pravljico z MARIJO ZMOSTA in skupino FulDoro: Simpatična vlogerka, »načelnica« novogoriške impro skupine in organizatorka otroških delavnic in praznovanj. Na knjižnem sejmu bo vodila otroško pravljično ustvarjalno delavnico, ki bo otroke popeljala v svet junakov, čarobnih dežel in čudežev. Izdelovali bomo pravljične vrečke, ki jih bomo okrasili s prazničnimi zvezdami, smrečicami in snežinkami. Napolnili jih bomo z njihovimi najljubšimi junaki, zapleti, deželami in čarobnimi predmeti.Vsako vrečko bomo posuli s ščepcom domišljije in začarali novo pravljico.Pravljične vrečke bodo otroci odnesli domov, kjer bodo lahko izdelovali svoje pravljice naprej, seveda s pomočjo domišljije.

18.00: 10. obletnica vstopa Slovenije v schengensko območje:Avtorica projekta Spovednica tihotapcev ANJA MEDVED se bo pogovarjala z Markom Mladovanom, ki bo predstavil digitalizirano kopijo super-8 filma 20. obletnica priključitve Primorske. Organizacija: Zavod Kinokašča v sodelovanju z Zavodom Kinoatelje.

19.00: JERNEJ MLEKUŽ: predstavitev knjige Kranjsko klobasanje.Avtor v knjigi analizira slovenstvo skozi duha nacionalne jedi. Na Fakulteti za podiplomski študij Univerze v Novi Gorici je doktoriral na temo bureka. Raziskuje teorijo in metodologijo migracijskih študij, kulturne vidike migracijskih procesov, materialno kulturo, družbeno prostorskost, medijske študije, epifenomene in rečne pretoke.20.00: Glasbeno presenečenje za najdaljšo noč!

 

PETEK, 22. december

15:00: klavirsko popoldne: priznani novogoriški pianist ANŽE VRABEC nas bo na črno-belih tipkah popeljal do zaključka letošnjega sejma.

18.00: Pravljična ura: Matej Tratnik, bolj znan kot obračalec besed KRALJ METEORIT, bo oživel pravljice iz področja nekdanje Sovjetske zveze, ki jih je sam prevedel.

18:30: MIHA NEMEC: Od – dvojenost, predstavitev kratkega eksperimentalnega filma, v katerem obe Gorici služita kot metafora za »oddaljeno bližino« dejavne osebe in njenega notranjega opazovalca teh dejanj.

19.00: RENATA SALECL: predstavitev knjig Izbira in Tek na mestu. Filozofinja, sociologinja. Kot gostujoča profesorica predava po številnih uglednih univerzah po svetu. Zaposlena je na Inštitutu za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani. Pozorna opazovalka sodobne družbe in njena razlagalka.

 

Knjižni sejem poteka v soorganizaciji Društva humanistov Goriške in Mestne občine Nova Gorica.

In ne pozabite: knjiga je še vedno najlepše darilo!

www.mestoknjige.si