Literarni večer: Katja Gorečan in Aleš Jelenko

Kategorija: Literarni večeri
Datum: 20.02 2018
Lokacija: Center za poezijo Tomaža Šalamuna, cankarjeva cesta 5, Ljubljana

 

Vabljeni na literarni večer s Katjo Gorečan, ki bo predstavila pesniško zbirko "Neke noči neke deklice nekje umirajo" (2017, Hiša poezije) ter Alešem Jelenkom, ki bo predstavil pesniško zbirko "Prvinska govorica" (2017, Kulturni center Maribor).

Katja Gorečan se je rodila 1989 v Celju. Diplomirala je iz primerjalne knjizevnosti in literarne teorije na Filozofski fakulteti v Ljubljani, sedaj pa zakljucuje magistrski študij dramaturgije in scenskih umetnosti na Akademiji za gledalisce, radio, film in televizijo (AGRFT). Leta 2012 je pri zalozbi Center za slovensko knjizevnost izdala hibridno zbirko Trpljenje mlade Hane, s katero je bila nominirana za Jenkovo nagrado. Dela dramaturgije za razlicne predstave in piše strokovne članke. Leta 2017 je izdala koreopesem Neke noči neke deklice nekje umirajo pri zalozbi Hiša poezije.

Neke noči nekej deklice nekje umirajo:

Knjižica Katje Gorečan je sanjska reminiscenca prizorov z epilogom, kar lahko beremo kot poezijo dramo oziroma navodilo za koreodramo. Poezija v tej zbirki je postala slika nekih sprevrženih dejanj, s katerimi se soočajo deklice, poetičnost besedila pa nas ne sme napeljati k nedolžnosti zla, ampak h krhkosti in resnični notranji moči vseh deklic na svetu.Sedem prostorov oživljanja, torej sedem enot koreopesmi duhov, senc, sanj in volkov, kakor jih je podnaslovila avtorica, prinaša sedem kritiških, bolezenskih stanj sveta ugledališčenih duhov, ki še vedno strašijo in aktualizirajo resničnost stvari, ki se vedno znova materializirajo kot strašljive sence bivanja, priklicujoč najbolj zavržena dejanja iz preteklosti in osvetljujoč današnji čas povzročanja zla. (Marko Elsner Grošelj)

 

Aleš Jelenko, rojen leta 1986 v Celju (Slovenija), živi v SIovenskih Konjicah. Izdal je pesniški zbirki Kontejner (Volosov hram, 2016) in Prvinska govorica (Kulturni center Maribor, 2017). V sklopu magistrske naloge je napisal strokovno-filozofsko knjigo Spopad z moralo - Razmišljanja o pomenu moralnih vrednot (Ekslibris, 2010). Objavlja v Literaturi, Sodobnosti, Apokalipsi, Mentorju, Vpogledu, I.D.I.O.T.-u, Rukopisih, Hotenju itd.. Je dvakratni finalist Festivala mlade literature Urška JSKD (2015 in 2016), prejemnik "Mentorjevega feferona" za najboljšo protestno pesem ali družbeno satiro (2017), polfinalist (2015) in finalist (2017) Pesniškega turnirja založbe Pivec, prejemnik "bronaste čipke" za poezijo v Žireh (2015), zmagovalec mednarodnega literarnega natečaja "Duško Trifunović" (2015) in mednarodnega natečaja "Janoš Siveri" (2017) v Novem Sadu ter mednarodnega natečaja "Ritratti di poesia" (2018) v Rimu. Je prejemnik Občinske Prešernove nagrade za kulturo (2018). Sicer pa je tudi idejni vodja literarnega festivala Spirala (Slovenske Konjice) ter urednik istoimenske literarne revije. Prav tako je področni urednik pri založbi Kulturni center v Mariboru.

Prvinska govorica:

To je vsekakor pesniška zbirka, ki na več straneh zapelje in useka s tolikšno močjo, da ji napovedujem svetlo prihodnost in dodajam, da gre za pomemben prispevek k slovenskemu pesništvu. (David Bedrač)