NOČ KNJIGE 2018

Kategorija: Prireditve
Datum: 23.04 2018
Lokacija: različne lokacije po Sloveniji

Fokus Noči knjige 2018

Letos smo zvezdogledi, očarani nad nočjo, v kateri knjiga pokaže svojo moč. Po vseh kotičkih Modrega planeta, za katerega nočemo, da postane utelešenje razdiralnih energij, razpostavljamo teleskope z visoko ločljivostjo in očarano preiskujemo temno žametno modrino večernega neba. V Noči knjige pogled  izostrujemo  na  literarni  zvezdi,  ki  v  letu 2018 sveti še posebej svetlo, in jo jemljemo v letošnji fokus. Prisluškujemo šepetu vesoljnega Časa & Prostora, ki nam pripovedujeta, da mineva 100 let, odkar se je z Zemlje med zvezdne konstelacije preselila duša enega od velikanov slovenske besede, Ivana Cankarja. Letošnje leto je razglašeno za Cankarjevo leto. Princu z Rožnika se poklanja tudi Noč knjige 2018.

“Jaz upam v bodočnost našega naroda,” je govoril Cankar. Njegova veličina je v istovetnosti besede in dejanja. Po duši je bil pogumni revolucionar, v katerega rokah vihra zastava svobode, ter  ob svojem literarnem opusu avtor mnogih polemičnih in političnih člankov ter satir, v katerih se kaže, kako tuja mu je bila preračunljivost. “Laže si ga očitno predstavljamo po vedno istih klišejih, namesto da bi njegovo življenje sestavili v zanimivo zgodbo. On bi morda dejal, da zato, ker si želimo tako predstavljati umetnike. Brez sile in svetlobe,” o danes vse bolj aktualnem modernistu piše Irena Štaudohar.

Letošnja Noč knjige je priložnost, da Cankarja odkrijemo takšnega, kot ga doslej še nismo poznali. Naj iz morebitnih ustvarjenih klišejev v cvetočem vrtu Cankarjeve besede s ponovnim branjem, premislekom in doživljanjem tega pisatelja vzbrstijo novi rožni popki – prav tako, kakor je o prerojenju pisal sam Cankar: »Vse, kar je bilo grenkega in temnega, je umrlo; kar je bilo sladkega in svetlega, se je vdrugič porodilo v meni in bo v meni ostalo, neumrljivo, večno v vesoljstvu, kakor moja duša sama …”

Kakšen boleče iskreni borec za narodov blagor je bil Ivan Cankar!

“Jaz, bratje, pa vem za domovino in mi vsi jo slutimo. Kar so nam siloma vzeli, za kar   so nas ogoljufali in opeharili, bomo dobili povrnjeno in poplačano s stoterimi obrestmi. Iz muke, trpljenja in suženjstva neštetih milijonov bo vzrasla naša domovina: vsa ta lepa zemlja s svojim neizmernim bogastvom. Tedaj bodo le še grenak in grd spomin te gosposke domovine, na suženjstvu zidane, s krvjo in solzami gnojene, sramota človeštvu, zasmeh pravici …

Drugačno melodijo bo dobila pesem o naši lepi domovini!”

Zvezdogledi smo in v naše teleskope tenkočutno lovimo navdihnjeno poezijo Ivana Cankarja, ki iz viharne noči v bivanje priklicuje ljubezni jasen dan.

Oj to je sončen, krasen dan,kot ni bil še nikdar;nikdar tako veselo šesijal ni sonca žar.

Ne, to je noč, viharna noč,ves svet grozi teman;le v srcu mojem dan žari,ljubezni jasen dan.

Vsi ti našteti literarni utrinki so vam lahko v pomoč pri organizaciji letošnje Noči knjige, hkrati pa ste lepo vabljeni, da razprete tudi krila svojega lastnega navdiha in ustvarjalnosti.

ekipa Noči knjige

 

Naj živi knjiga! Naj živimo bralci!