32. SKS: Zaključni gost sejma - Paolo Rumiz, italijanski pisatelj in novinar

Kategorija: Obvestila
Datum: 27.11 2016
Lokacija: 32. SKS: Zaključni gost sejma - Paolo Rumiz, italijanski pisatelj in novinar

Kratek opis: S Paolom Rumizom se bo o potopisu Kot konji, ki spijo stoje (Modrijan, 2016) pogovarjal Ervin Hladnik Milharčič.

Knjiga Paola Rumiza Kot konji, ki spijostoje(leta 2016 je v prevodu Mateja Venierja izšla pri založbi Modrijan) nosi posvetilo »Dedoma, ki ju nikoli nisem poznal«. Paolo Rumizpo sledeh svojih dedov, vojakov na ruski (vzhodni) fronti, odpotuje z vlakom v Galicijo, na mitsko vzhodno mejo nekdanjega cesarstva, ki si jo danes delita Poljska in Ukrajina.

Knjiga je briljantno napisana elegija pozabljenim vojakom, začrtana pa je kotpotopis skozi mesta sodobne Evrope. Pisatelj ne sledi samo zgodovinskemu spominu pozabljenih bitk prve svetovne vojne na izbrisanih zemljevidih, ampak se ves čas sprašuje, iz česa je sestavljena moderna Evropa. Rumiz jo rad išče na njenih skrajnih mejah in o njej pripoveduje v bogatem jeziku popotnika z meje med slovanskim in latinskim svetom. Potuje peš po stari rimski cesti na jug, s kolesom v Lepant ali z vlakom med Murmanskom na meji polarnega kroga in Istanbulom na morski ožini med Evropo in Azijo. Najraje gre z vlakom. »Z vlakom grem, naravno, kajti potovanje je sen,« pravi med postankom na poti med Ljubljano in Krakovom, ki je bil leta 1914 predsoba vojne. »Jaz pa gojim nerazumno hrepenenje po starem Orient expressu in spalniku na vlaku Ljubljana–Moskva s kadečim se samovarjem na koncu hodnika.«

Paolo Rumiz je bil najprej politični novinar pri Il Piccoluv Trstu in potem pri La Repubblici, poročal je o razpadanju Jugoslavije in bil od novembra 2001 vojni dopisnik v Islamabadu in Kabulu. Je strasten popotnik; leta 2015 se je s prijatelji odpravil na pešpot po Vii Appii od Rima do Brindisija in o tem objavil reportažo v La Repubblici. Piše potopise, o svojih potovanjih pa je posnel tudi film. Je avtor več kot 20 knjig ter dobitnik več novinarskih, mirovnih in literarnih nagrad. Leta 2015 je za knjigo Kot konji, ki spijo stojeprejel nagrado »Alassio Centolibri –Un Autore per l’Europa«.

S Paolom Rumizem se bo o potopisu Kot konji, ki spijo stojepogovarjal Ervin Hladnik -Milharčič. Pogovor bo iz italijanščine v slovenščino tolmačila Saša Grahovac Fabbri. Srečanje z pisateljem sta omogočila Italijanski inštitut za kulturo v Ljubljani in založba Modrijan. 

Brezplačne vstopnice so na voljo pred dvorano uro pred začetkom prireditve.