Sanje v Medani 2017

Kategorija: Prireditve za odrasle
Datum: 29.06 2017 - 02.07 2017 0.00
Lokacija: Medana

Sanje v Medani ta teden!

 

Sanje v Medani 2017

 

Letos se bo festival Sanje v Medani odvil med četrtkom, 29. junija, in nedeljo, 2. julija v Vili Vipolže. S po dvema koncertnima dogodkoma na večer ter množico pesnic in pesnikov. Pa tudi videopoezijo, filmom, razstavami … Verjamemo, da se bo vse skupaj sestavilo v klobek neponovljivega doživetja, ki prekipeva od tistega, česar v družbi primanjkuje: lepote, smisla, zavedanja o pomembnem. Kot je že tradicija sedem let, se bo v sklopu Pravljične vasi v soboto, 1. julija, v čudovitem Šmartnem odvijal pravljični festival. Prireditve za otroke so brez vstopnine.

Živimo v izredno dramatičnem obdobju, ko se zdi, da odpovedujejo še zadnje civilizacijske varovalke, barbarizem postaja mainstream, vojaška industrija in pornografija nadaljujeta s svetovno prevlado, posledice pa so katastrofalne za celoten planet. Spričo vsega tega se je festival že lani imenoval za poelitično nekorektnega. Osrednja tema letošnjega pa je staroselstvo, ki je v času raztapljanja identitet tako na nacionalnih kot individualnih ravneh, v času množičnega izginjanja kultur po vsem svetu, ki jih nadomešča plehka in v svojem jedru barbarska kultura potrošništva, izjemno intrigantna tema. Konkretno jo bosta v okviru Foruma Sanje zastavila pater dr. Karel Gržan, ki pripravlja predavanje o osupljivih arheoloških najdbah na tleh slovenske Štajerske (predavanje poteka pod naslovom V znamenju Oriona) ter Pavel Medvešček, ki je lani objavil izjemno knjigo (Iz nevidne strani neba), v kateri popisuje izročilo posoških starovercev.

Na festivalu Sanje v Medani nastopijo: Jani Kovačič in Ana Pupedan, Rudi Bučar, Glorjana Veber, Klemen Klemen, Tamara Obrovac, Boštjan Gorenc – Pižama, Milan Rakovac, Jure Vuga, Anja Golob, Marko Tomaš, Tjaša Koprivec, Tomaž Mihelič in Janja Majzelj, Andrej Rozman Roza z orkestrom in vokalisti, Ensemble Ankaran.

Višek in obenem zaključek festivala Sanje 2017 je koncert World Histeria Orchestra, ko na odru obenem nastopi od osemdeset do sto mladih glasbenikov iz več kot petindvajsetih držav s priredbami ljudskih pesmi z vsega sveta. Letos se koncert pripeti 2. avgustana Prešernovem trgu v Ljubljani.