Novosti in knjiga tedna Celjske Mohorjeve

Kategorija: Obvestila
Datum: 27.11 2017 - 03.12 2017 0.00

NOVO

 

 

Miroslav Košuta: ZMAJ V PARKU Zmaj, ki spravi mesto (spet) v red

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bronasti zmaj sredi mestnega parka nekatere spominja na davno legendo, nekatere pa na otroštvo in hlače, ki so jih potrgali ob dričanju po njem. Kaj pa, če zmaj ni le nedolžen kip? Kaj pa, če se nameni – tako kot nekoč s sovražnimi vitezi – spustiti v boj z zloveščo pločevino, ki je preplavila mesto in park …?

Nekdaj mirno mesto s sijajnimi palačami, spomeniki in fonta­nami so popolnoma preplavili avtomobili … Bronasti zmaj je otožen spomin junaške preteklosti sredi mestnega parka, ki ostaja edina oaza za upokojence, ki še zmorejo naglo prečkanje ulic, za babice z dojenčki v vozičkih in za trume otrok, ki jih avtomobili odložijo ob vhodu. Kje je junak, ki bo mesto rešil sodobne kuge – avtomobilitisa? Je mirna noč brez hupanja avtomobilskih trobelj, brez navijanja motorjev in cviljenja gum, brez hreščanja glasbe iz hrumečih avtomobilov res le še pobožen sen?

Kot predpražnik, ob katerem si ljudje okrtačijo podplate čevljev, preden stopijo na ulico znova čistega in urejenega mesta, nas iskrivo besedilo Miroslava Košute vabi k čistejšemu pogledu na svet, v katerem živimo. Navihano spogledljive ilustracije Ane Razpotnik Donati pa avtorjeve misli približajo tudi najmlajšim.

32 str.; trda vezava; 19,50 EUR. Informacije in naročila na povezavi.

 

 

Luigi Ballerini: GOSPODIČNA EVFORBIJASlaščice po meri!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dvanajstletna Marta živi sama z očkom. Pomagati jima prihaja babica, in na enem od spre­hodov z Marto vstopita v slaščičarno gospodične Evforbije. Babici njene slaščice po meri vzbudijo nezaupanje – Marti pa radovednost. In kot nalašč Evforbija prav naslednji teden prireja tečaj slaščičarstva! Kdo ve, česa vsega se bo Marta na­učila in koga vse spoznala … Roman je bil leta 2014 nagrajen z italijansko Andersenovo nagrado za najboljšo knjigo, na­menjeno bralcem od 9. do 12. leta.

Tako kot v življenju se po Evforbijinem prepričanju tudi v slaščičarni ne moremo izogniti tveganju: nikoli ne moremo z gotovostjo vedeti, kakšen bo rezultat. Morda mojstrica slaščičarske umetnosti prav zato poudarja, da pri njenih slaščicah po meri nič ne sme biti prepuščeno naključju.

Evforbija se zaveda, da od svojih učencev zahteva veliko, po drugi strani pa jim tudi daje vedeti, da bodo vse zmogli odlično opraviti. Uči jih, da mora biti še tako majhna slaščica na koncu velik umetniški dosežek!

Roman je sicer namenjen otrokom, vendar ga bodo z vese­ljem prebirali tudi starejši. Le komu se namreč (vsaj kdaj pa kdaj) ne bi prilegel pladenjček Evforbijine specialitete ne-izgubimo-poguma-in-skušajmo-najti-rešitev?144 str.; trda vezava; 17,00 EUR. Prevedla Mateja Gomboc, ilustracije Sara Benecino.

Informacije in naročila na povezavi.

 

 

 

Bogi Pretnar: ZMAGOVALCI. Izkušnje in nasveti v pomoč staršem otrok z rakom. Žive zgodbe staršev, ki ponujajo svojo oporo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Česa se oprijeti, če se bolezen otroka, ki udari v življenje družine, imenuje … rak? Čas srečevanja z otrokovim ra­kom je čas neprestanih notranjih vprašanj, trpljenja vseh družinskih članov in preizkušenj odnosov, strahu, pogosto odrinjenosti in občutkov krivde. V knjigi, ki je nastala na pobudo Jonatana Prijatelja, Društva staršev otrok z rakom, svoje izkušnje v podporo družini predstavljajo ugledni strokovnjaki: pediatri, psihiatri, klinična psihologinja, die­tetiki; zapisane so zgodbe in izkušnje staršev ter pomembni praktični napotki. Namen knjige pa je predvsem staršem obolelih otrok sporočiti, da niso sami, da so s svojo oporo in izkušnjami na voljo ljudje, ki znajo pomagati.V prvem, oranžnem delu knjiga ubesedi zgodbe, ki so jih doživljali nekateri člani Društva Jonatan Prijatelj. V vijoličnem delu so zbrane izkušnje strokovnjakov, zelene strani pa so zelo praktične: prehranska pra­vila, jedilniki, nekaj predlogov jedi, ki jih naredimo bolj zabavne, fizioterapija – gibanje – ter predlogi, kam varno v naravo. Zadnje poglavje pa po­nuja nekaj preverjenih tehnik sproščanja in vizualizacij.

Knjiga je bogat dodatek knjižici navodil, ki jo starši novih pacientov dobijo na hematoonkološkem oddelku Pediatrične klinike v Ljubljani, kjer zdravijo prav vse rakave bolnike do 18. leta v Sloveniji.136 str.; 15,00 EUR. Informacije in naročila na povezavi.

 

 

KNJIGA TEDNA od 27. 11. do 3. 12. 2017

T. Brajdih, T. Pintarič, K. Podržaj, V. Vogrin: HUDO PREPROSTO DRUŽINSKO USTVARJANJE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

52 hudo preprostih zamisli za ustvarjalne družinske (popol)dneve. Izvirno slovensko delo prinaša domiselne ideje, kako lahko družinsko življenje obogatite s kratkočasnim in z ekološko osveščenim ustvarjalnim druženjem. Posebej dragoceno je, da boste večji del potrebščin našli doma – največkrat med že odsluženimi stvarmi. Avtorice so svoje zamisli tokrat strnile že v drugem svežnju predlogov s skupnim imenovalcem Hudo preprosto. Navodila dopolnjujejo nazorne fotografije posameznih korakov izvedbe, da bo izdelava posameznega izdelka res vsakomur razumljiva. Tudi tisti, ki so jih že ob prvi knjigi zasrbeli prsti, se bodo tokratnega nadaljevanja gotovo razveselili!

Domiseln nabor ustvarjanja v vseh letnih časih bo poskrbel za prijetno razvedrilo doma in v naravi!Znižana cena 17,50 EUR (redna 23,50 EUR). Informacije in naročila na povezavi.