Vabilo na pogovorni večer ter predstavitev knjige Šest dni v Kataloniji

Kategorija: Predstavitve
Datum: 02.02 2018
Lokacija: Antikvariat Libris, Prešernov trg 9, Koper

V petek, 2. februarja 2018 ob 18. uri, bo v antikvariatu Libris v Kopru pogovor z novinarjem, politologom ter avtorjem knjige Šest dni v Kataloniji Bojanom Brezigarjem. Tema pogovornega večera bo Katalonija včeraj, danes, jutri. Pogovor bo vodil Franco Juri.

Priznani novinar in avtor knjige že 40 let spremlja usode manjšin v Evropi, v času katalonskega referenduma o neodvisnosti pa je dogodke spremljal od blizu in v živo. Svojevrsten pečat h knjigi poda predgovor, ki ga je napisal prvi slovenski predsednik Milan Kučan ter katalonski zunanji minister Raül Romeva. Za marsikateri evropski manjšinski narod je Bojan Brezigar referenčna osebnost, tudi za Katalonce, s katerimi že dolgo sodeluje.

 

 

O knjigi:

Šest dni v Kataloniji je knjiga o šestih dneh, ki so zaznamovali katalonsko jesen 2017. Je kronika doživetij ljudi dobre volje, ki so prišli spremljat referendum o samoodločbi Katalonije in se znašli sredi divjanja španske policije, v zmedi, ki je v nekaj minutah obšla medije vsega sveta. To je tudi knjiga o Kataloniji, o večstoletnem prizadevanju Kataloncev za lastno državo, o hrepenenju po Evropi, ne samo zdajšnji Evropi, temveč o zibelki kulture, ki se je začela uresničevati s Karlom Velikim. Knjiga želi biti skromen poklon upanju, da se bodo Kataloncem uresničile sanje. Pa tudi upanju, da se bo Evropa spomnila tudi na vrednote, zaradi katerih je nastala.

 

O avtorju:

Novinar in politolog Bojan Brezigar (Trst, 1948) se z vprašanji manjšin v Evropi ukvarja že več kot štiri desetletja. Pretežno s slovensko manjšino v Italiji, kateri pripada, ob zavesti, da je jezikovna in kulturna raznolikost eden temeljev Evrope, zapisan v njeni načelni definiciji enotnosti v raznolikosti. Ker pa je večina evropskih držav še vedno centralistična ter zanemarja kulturno in jezikovno raznolikost, imajo ljudje, ki se s temi vprašanji ukvarjajo, veliko dela. Brezigar je bil mnogo let aktiven v evropskih manjšinskih organizacijah.