Novosti in knjiga tedna Celjske Mohorjeve družbe

Kategorija: Obvestila
Datum: 05.02 2018 - 11.02 2018 0.00

NOVO

 

 

Giovannino Guareschi: DON CAMILLO IN PEPPONE 6 Kulturnopolitične humoreske polpretekle dobe – ogledalo sodobni družbi

Če smo se pred pol stoletja pri branju Don Camilla muzali ob dogodivščinah med duhovnikom in komunistom, ko so v »samoupravni« Jugoslaviji preganjali celo politične »vice«, gre danes na eni strani za kulturnozgodovinsko skico, na drugi strani pa za hudomušno lahkotno branje z literarno težo. V teh zgodbah, od katerih marsikatera temelji na resničnih dogodkih, se na prijeten in lahkoten način izraža Guareschijev brezkompromisni spopad z vsem, kar je opazil gnilega v tedanji družbi.

Kdor je z užitkom prebral prvih pet knjig Guareschijevih zgodb (prva je pri Celjski Mohorjevi družbi izšla leta 2013, druga leta 2014, tretja leta 2015, četrta leta 2016, peta leta 2017), bo seveda tudi sedaj pričakoval sočno in zabavno branje. In ne bo se zmotil. Res pa je, da so med šaljivimi tudi presneto resne zgodbe o življenju ljudi s Padske nižine, začinjene z duhovitim odnosom med katoliškim župnikom in »rdečim« županom. To so zgodbe, pisane s srcem. »Srce sicer ne razmišlja, vendar je včasih močnejše od možganov,« pravi don Camillo v enem od pogovorov z Jezusom. Iz obširnega opusa 346 zgodb nas bo šesta knjiga poučevala in zabavala s petinštiridesetimi novimi peripetijami obeh glavnih akterjev.

 

508 str.; 28,50 EUR. Prevedel Dean Rajčić. Informacije in naročila na povezavi.

 

 

 

PRENOVLJENA IZDAJA

Sabina Stariha Pipan: VZGOJIMO PSA - UČINKOVITO, A PRIJAZNO Knjiga o pasji, prav nič pasji in ne samo pasji vzgoji

Že tretja – prenovljena in dopolnjena – izdaja priljubljenega priročnika za pasjo vzgojo bo v veliko pomoč tako tistim, ki se za štirinožca šele odločajo, kot tistim, ki ga že imajo. Avtorica, uveljavljena strokovnjakinja za reševanje vedenjskih težav psov in mačk, se je za pisanje odločila na podlagi dolgoletnih izkušenj s področja svetovanja skrbnikom psov v veterinarski ambulanti in v svetovalnih kotičkih specializiranih revij. Izhaja iz prepričanja, da je psa – ne glede na njegovo starost in izkušnje – mogoče za kvalitetno in obojestransko zadovoljivo sožitje učinkovito vzgojiti le na prijazen način, ki pa mora seveda temeljiti na doslednosti.

208 str.; 17,50 EUR. Ilustracije Barbara Dimec. Informacije in naročila na povezavi.

 

 

 

 

KNJIGA TEDNA od 5. do 11. februarja 2018

 

Damir Globočnik: PREŠEREN IN LIKOVNA UMETNOST

Knjiga govori zlasti o Prešernovih likovnih upodobitvah - o njegovih "portretih". Likovni portret je biografska informacija, zato bodo vsaj nekatere likovne upodobitve odkrivale Prešernove človeške plati in obenem predstavljale različne poglede na njegov pesniški opus in pomen, predvsem pa bodo ponazarjale slavilen oziroma mitizirajoč in hkrati pragmatičen odnos do Prešerna in slovenske kulture.Knjiga skuša osvetliti tudi okoliščine, v katerih so se porodile Prešernove upodobitve, ter pojasniti, kakšne potrebe in nazori so pogojevali njihov nastanek in zakaj so bile nekatere sprejete z naklonjenostjo, druge pa odklonjene. Likovni ideji Prešernovega portreta sledimo s pomočjo podrobnega pregleda posameznih pesnikovih upodobitev.Predstavljeni in analizirani so likovni portreti vodilnega slovenskega pesnika Franceta Prešerna (1800-1849) in ilustracije njegovih del od leta 1850 do danes.

Znižana cena 10,00 EUR (redna 32,05 EUR). Informacije in naročila na povezavi