Fokus: Lukas Bärfuss (film in pogovor)

Kategorija: Prireditve za odrasle
Datum: 06.03 2018
Lokacija: Cankarjev dom, Prešernova 10, Ljubljana

18.00, Cankarjev dom

Filmska Fabula: Dora ali spolne nevroze naših staršev (Dora oder Die sexuellen Neurosen unserer Eltern, 2015, Stina Werenfels; 90')

Dora ali Spolne nevroze naših staršev je švicarski film, ki je bil leta 2015 predvajan na Berlinalu. Istoimenska drama Lukasa Bärfussa velja za eno najuspešnejših sodobnih gledaliških besedil, saj je bila uprizorjena na odrih širom sveta, med drugim tudi v Sloveniji (SLG Celje). Glede na predlogo ni presenetljivo, da je tudi film postal eden najbolj uspešnih švicarskih filmov zadnjih let. Pripoveduje o osemnajstletni Dori, ki se zaljubi, ima spolne odnose in zanosi. Ker je Dora duševno zaostala, njeno razmerje sproža cel plaz praktičnih in etičnih vprašanj, s katerimi se je okolica, sploh njena starša, prisiljena soočiti.

 

19.30, Cankarjev dom

Fokus: Lukas Bärfuss

Lukas Bärfuss velja za enega najboljših, najbolj priznanih in najbolj prevajanih sodobnih švicarskih avtorjev. V slovenščini je doslej izšel njegov pretresljiv roman Koala (Modrijan 2016), na odrih pa smo lahko videli tudi več uprizoritev njegovih dram.Roman Koala tematizira samomor, iz česar sledi vprašanje – kaj človeka privede do absolutne izgube upanja? Je samomor, kakršen je prikazan v Koali, odgovor na vprašanje, kaj se zgodi, ko se razblini zadnja trohica upanja? Ali kakor se v delu Upanje brez optimizma sprašuje Terry Eagleton: »Je upanje na terapijo za naše tegobe dejansko del teh tegob, saj nam preprečuje, da bi jih pretentali s samomorom? Mar nas upanje, podobno Schopenhauerjevi zlohotni Volji, ohranja pri življenju zato, da bi še naprej trpeli?«

 

Obiskovalcem svetujemo, naj si tik pred pogovorom z avtorjem, ob 18.00, v Cankarjevem domu ogledajo film, posnet po Bärfussovi dramski predlogi.

Povezuje: Tanja Petrič.

Več o festivalu Fabula in festivalskem programu: http://festival-fabula.org/2018/sl/