Predstavitev novosti Slovenske matice: Avstrijska zgodovina

Kategorija: Predstavitve
Datum: 04.04 2018
Lokacija: Slovenska matica, Kongresni trg 8, Ljubljana

Po velikonočnih praznikih bo v sredo, 4. 4. 2018, ob 11. uri v dvorani Slovenske matice na Kongresnem trgu 8/I v Ljubljani predstavitev sedmega dela iz Matičine zbirke Zgodovina držav in narodov - knjige Avstrijska zgodovina dunajskega zgodovinarja prof. dr. Ernsta Bruckmüllerja (v prevodu Veronike Pflaum in Irene Bruckmüller). O delu bodo spregovorili tudi uredniki prof. dr. Peter Vodopivec, prof. dr. Peter Štih in prof. dr. Marko Štuhec.

Gre za prvi celoviti oris avstrijske zgodovine v slovenskem jeziku. Avtor slikovito predstavlja politični, družbeni, gospodarski in kulturni razvoj, pa tudi vsakdanji življenjski utrip, na ozemlju današnje Republike Avstrije in v širšem prostoru nekdanje Habsburške monarhije od najstarejših obdobij do danes, pri orisu 20. stoletja pa posveča posebno pozornost tudi postopnemu oblikovanju avstrijskega naroda in avstrijske narodne zavesti. - Prvi izvod knjige je pred dobrim tednom ob obisku Ljubljane že prejela v dar avstrijska zunanja ministrica prof. dr. Karin Kneissl, drugega pa avstrijska veleposlanica v RS mag. Sigrid Berka.

Najbolj zvedavi bralci bodo knjigo tik pred prazniki že lahko kupili v Slovenski matici, kmalu pa bo na voljo v bolje založenih slovenskih knjigarnah.